- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Окружени зараженима, а нису добили корону – нова студија дала објашњење

© Sputnik / Лола ЂорђевићГужве за вакцинацију у тржном центру Ушће
Гужве за вакцинацију у тржном центру Ушће - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Објашњење зашто неки људи на тестовима показују да су негативни на ковид 19, упркос изложености вирусу, може да лежи у „имуно-памћењу“, поручују научници.
Нова студија је показала да неки појединци брзо чисте вирус из свог организма због снажног имунолошког одговора постојећих Т-ћелија, што значи да њихови тестови бележе негативан резултат.
Сви знамо те особе које, упркос томе што је читаво њихово домаћинство заражено ковидом 19, никада нису биле позитивне на вирус корона, а сада су научници пронашли објашњење које показује да један део људи доживљава „абортивну инфекцију“ у којој вирус улази у тело, али га Т-ћелије имуног система очисте у најранијој фази, што значи да ПЦР и тестови на антитела бележе негативан резултат, пише британски Гардијан.
Око 15 одсто здравствених радника који су праћени током првог таласа пандемије у Лондону изгледа да потврђује ову хипотезу, а откриће може да отвори пут за нову генерацију вакцина усмерених на одговор Т-ћелија, што би могло произвести много дуготрајнији имунитет, рекли су научници.

„Свако има анегдотске доказе о људима који су били изложени, али нису подлегли инфекцији. Оно што нисмо знали је да ли су ови појединци заиста успели да у потпуности избегну инфекцију или су природно очистили вирус пре него што је могао да се открије рутинским тестовима“, наводи Лео Свадлинг, имунолог на Универзитетском колеџу у Лондону и главни аутор рада.

Најновија студија интензивно је пратила имунолошке одговоре здравствених радника на знаке инфекције током првог таласа пандемије,а упркос великом ризику од изложености, 58 учесника није било позитивно на тесту на ковид ни у једном тренутку.
Међутим, узорци крви узети од ових људи показали су да имају повећање Т-ћелија које су реаговале против ковида, у поређењу са узорцима узетим пре него што је пандемија узела маха, и у поређењу са људима који уопште нису били изложени вирусу, а такође су имали повећање другог крвног маркера вирусне инфекције, преноси Танјуг.
Рад сугерише да је део њих већ имао Т-ћелије запамћене од претходних инфекција проузрокованих сезонским корона вирусима који су изазивали обичне прехладе, што их је заштитило од ковида.
Ове имуне ћелије „нањуше“ протеине у механизму за репликацију, делу ковида који је заједнички са сезонским корона вирусима, а код неких људи овај одговор је био довољно брз и снажан да се инфекција очисти у најранијој фази.
„Ове постојеће Т-ћелије су спремне да препознају САРС-КоВ-2“, рекао је Свадлинг.
Научници наводе да је овај налаз посебно значајан, јер Т-ћелијски крак имунолошког одговора има тенденцију да пружи дуготрајнији имунитет, обично годинама, а не месецима, у поређењу са антителима.
Готово све постојеће вакцине против ковида се фокусирају на стварање антитела против протеина шиљака који помаже САРС-КоВ-2 да уђе у ћелије.
Ова неутрализујућа антитела пружају одличну заштиту од тешких болести, али имунитет временом слаби, а потенцијална слабост вакцина заснованих на шиљцима је та што је познато да овај део вируса мутира.
Насупрот томе, одговор Т-ћелија нема тенденцију да нестане тако брзо и унутрашња машинерија за репликацију на коју циља је високо очувана међу корона вирусима, што значи да би вакцина која би циљала овај део вероватно штитила од нових сојева, а можда чак и од потпуно нових патогена, наводи британски лист.
Људски организам - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
ДРУШТВО
Ко су људи отпорни на ковид и каква је њихова ДНК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала