- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Поништена првостепена пресуда Сакибу Махмуљину

© Sputnik / Андрей СтаростинЧекић у сали за суђење
Чекић у сали за суђење - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Апелационо веће Суда БиХ је некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. "Армије БиХ" Сакибу Махмуљину поништило првостепену пресуду којом је осуђен на десет година затвора јер није спречио злочине које су починили припадници Одреда "Ел муџахид" на подручју Возуће и Завидовића.
Како су пренели медији, поступак ће бити пренет на другостепено веће на даље одлучивање.
У другостепеном поступку, Тужилаштво је тражило вишу казну, а одбрана је затражила ослобађање или ново суђење.
Тужилаштво се жалило на висину изречене казне за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима, пренео је Танјуг.
Одлука Апелационог већа Суда БиХ да укине првостепену пресуду команданту Трећег корпуса тзв. "Армије БиХ" Сакибу Махмуљину представља увреду за српске жртве рата које су, с обзиром на тежину почињеног ратног злочина, очекивали да буде кажњен максималном казном затвора, каже председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
Лазић наводи да у овој организацији очекују да ће у другостепеном поступку Суд БиХ Махмуљину изрећи максималну казну затвора за почињене ратне злочине муџахедина над српским војницима и цивилима.
Он каже да Суд БиХ овим по ко зна који пут само потврђује да није суд правде и истине, већ политички суд у функцији Бошњака која има за циљ да прикрије размере злочина почињених над Србима.
"На Озрену још нису пронађене измештене масовне српске гробнице и лицу правде нису приведени непосредни извршиоци и војни и политички наредбодавци злочина муџахедина", истакао је Лазић у изјави за Срну.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала