- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Повећана активност у Црном мору: Русија оптужила Америку за агресивна дејства код својих граница

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЛовци Су-30СМ изнад Црног мора
Ловци Су-30СМ изнад Црног мора - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Војна активност Сједињених Америчких Држава и њених савезника у близини граница Русије у црноморском региону се повећала, саопштило је руско Министарство одбране.
„ Министарство одбране Русије бележи пораст војне активности Сједињених Америчких Држава и њихових савезника у НАТО-у у региону Црног мора“, наводи се у саопштењу и напомиње да је, пре свега, повећан интензитет дејстава поморских снага, средстава за ваздушно и морско извиђање, као и стратешка авијација.
Према наводима руског Министарства, непланиране вежбе Сједињених Америчких Држава и њихових савезника на Црном мору у близини руских граница представљају агресивна дејства која представљају претњу регионалној безбедности.
„Извођење ове непланиране вежбе у близини наших граница представља агресивна дејства САД које Русија није апсолутно ничим изазвала, а које стварају претњу регионалној безбедности и стратешкој стабилности“, нагласили су у Министарству.
Тако су током протеклог дана четири извиђачка авиона НАТО-а примећена и праћена радарским системима ПВО ракетних снага Ваздушно-космичких снага Русије. Како се прецизира у саопштењу, изнад северозападног и централног дела Црног мора руска средства за контролу приметила су авионе У-2С, РЦ-135 и два патролна авиона базе П-8А „Посејдон“.
Како је данас саопштило Министарство одбране Русије, руска војска подигла је у ваздух ловац Су-30 Ваздушно-космичких снага Русије због приближавања британског извиђачког авиона РЦ-135 државној граници Русије у југозападном делу Кримског полуострва, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.
Након што се руски ловац приближио британском авиону на удаљености од око 30 километара од границе Русије, британска летелица је променила правац и удаљила се од руске границе.
Истовремено, амерички разарач „Портер“ и командни брод „Маунт Витни“ настављају да плове ка западном делу Црног мора. Њихово кретање прате крстарица „Москва“ и фрегата „Адмирал Есен“ руске Црноморске флоте.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
РУСИЈА
Русија: Повећава се ризик од сукоба на Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала