- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Саксоније: Прекинимо ситне игре око "Северног тока 2"

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Премијер Саксоније Михаел Кречмер сматра да су „игре“ око „Северног тока 2“ неприкладне.

„Треба да разговарамо, да заједно радимо, да прекинемо ситне игре, на пример, око "Северног тока 2". То је важна, стратешка инвестиција Немачке“, прокоментарисао је Кречмер перспективе односа Берлина и Москве ако нову владу буду формирали социјалдемократе, Зелени и либерали.

Он је подсетио да су две државе, и током „тешких криза“ у време хладног рата, "стабилно" снабдевале једна другу, „биле блиске једна другој“.
„Постоје разлике између нас, различити интереси, велике несугласице, али је најважније да остане дијалог, да покушавамо стално да покрећемо нове заједничке пројекте“, додао је Кречмер.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра.
Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената. Према речима председника Русије Владимира Путина, чим немачки регулатор заврши ову процедуру, „Гаспром“ ће моћи да повећа испоруке у Европу.
Мапа руских магистралних гасовода - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РУСИЈА
„Северни ток 2“ спреман
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала