- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чувени тренер открио зашто је оставио Ђоковића: Рат на Балкану, Хрват босанског порекла и захтев оца

© AP Photo / John MinchilloНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Италијански тениски тренер Рикардо Пјати присетио се сарадње са Новаком Ђоковићем, са којим се растао због тога што није желео да му се стопроцентно посвети на захтев оца Срђана, али и због тадашњег рата на Балкану и свог односа са Иваном Љубичићем, Хрватом босанског порекла.
Пјати тренутно ради са највећим талентом италијанског тениса Јаником Синером, тинејџером којем многи предвиђају бројне Гренд слем титуле и прво место на АТП ранг листи.
Управо је са Ђоковићем радио када је био у Синеровим годинама, чега се присетио у интервјуу за „Коријере дела Сера“.
„Било је то пролеће 2005. године. Имао сам доста успеха са Иваном Љубичићем, који је био са мном од детињства, али сам желео да у свој тим доведем неке млађе играче. 'Има један дечко...', рекао ми је пријатељ. Био је број 250 на свету и само једном сам га видео – у Аустралији када га је разбио Марат Сафин са 6:0, 6:2, 6:1. То вам говорим као доказ да ни о коме не смете да судите на прву лопту. Радили смо заједно годину и по дана и ја сам схватио да он увек шкиљи пре него што удари лоптицу, па сам га саветовао да оде код офтамолога. Шта се десило? Имао је диоптрију од минус два! Ускоро након тога смо се разишли јер нисам могао да константно будем уз њега“, присетио се Пјати.
Пјати је наставио да ради углавном са младим тенисерима и да ужива у животу, и даље важећи за једног од највећих стручњака, а Новак Ђоковић је ускоро пронашао Марјана Вајду. Остало је историја.
Међутим, Италијан уопште не жали за тим што није остао у тиму сада вероватно највећег тенисера свих времена.
„Апсолутно не жалим за тим. Његов отац је од мене захтевао потпуну посвећеност, али ја сам био веран својој деци и нисам могао да их напустим, а постојао је и један проблем. Љубичић је био Хрват босанског порекла, а Новак Србин. Рат на Балкану тек што се завршио и стање у те две земље и даље је било веома напето. Донео сам добру одлуку што сам га пустио да оде. И даље ми је сан да мој играч освоји Гренд слем и тај сан делим са Јаником (Синером). Потрага за Светим гралом се наставља“, јасан је Пјати.
Наредна тема био је разговор о томе шта ће се десити са тенисом када се повуку сви чланови такозване „велике тројке“ – Федерер, Надал и Ђоковић.
„Биће других шампиона. Довољно је да се сачува душа ове игре, без апсурдних промена у правилима. Било је већ сличних ситуација овој, када су се повукли Борг и Мекинро, када је отишао Сампрас. Не смемо да допустимо да нас то превише обузме. Тенис је већи од било ког играча“, нема сумњу 63-годишњи Италијан.
Новак Ђоковић и Данил Медведев – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СПОРТ
Српско-руска љубав
Новак, Срђан и Дијана Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СПОРТ
Срђан Ђоковић: Цео слободарски свет се радује победи нашег Србина
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић освојио Мастерс у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
СПОРТ
Ни Федерер, ни Надал – Ђоковић искрено: То је Медведев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала