- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и свет обележавају 200 година од рођења Достојевског

© Sputnik / Галина КиселеваФјодор Достојевски
Фјодор Достојевски - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
На данашњи дан 1821. године рођен је Фјодор Михајлович Достојевски – чувени руски писац, филозоф и публициста. Према подацима УНЕСКО-а, Достојевски је данас један од најчитанијих писаца у свету, чија су дела преведена на више од 170 језика.
Достојевски је рођен 11. новембра (30. октобра по старом календару) 1821. године у Москви као шесто дете у породици лекара московске болнице за сиромашне „Марински“, сина унијатског свештеника Михаила Достојевског. Мајка будућег писца била је из трговачке породице.
Након смрти мајке 1837. године, отац одводи Фјодора и његовог старијег брата Михаила у Санкт Петербург како би наставили школовање. Достојевски је 1838. уписао Инжењерску школу коју је завршио 1843. године.
Годину дана касније одлучио је да се посвети књижевности. Своје прво дело „Бедни људи“ објавио је 1846. године. У својим раним делима Достојевски је наставио хуманистичке традиције Гогољевог правца у руској књижевности, описујући страдања „малог човека“ као друштвену трагедију.
Достојевски је 1849. године заједно са члановима револуционарног кружока Михаила Петрашевског ухапшен и осуђен на смртну казну, која је потом замењена за четворогодишњи казнени рад – каторгу.
Након повратка у Санкт Петербуг 1859. године наставио је са књижевним радом. Заједно са братом издавао је часописе „Време“ и „Епоха“. У периоду од 1860. до 1870. написао је светски позната дела као што су „Понижени и увређени“, „Злочин и казна“, „Идиот“, „Зли дуси“, „Браћа Карамазови“. Стваралаштво Достојевског имало је снажан утицај на руску и светску књижевност, филозофију и психологију.
Многи сматрају да је читање дела Достојевског – тежак посао. Винстон Черчил је говорио да би требало изучити три ствари да би се разумела Русија – руску душу, Гогоља и Достојевског.

Руски председник Владимир Путин је 2016. године потписао указ о обележавању 200 година од рођења писца на државном нивоу. Како се наводи у документу, одлука је донета с обзиром на „изузетан допринос Фјодора Достојевског руској и светској култури“. С тим у вези руски лидер је наложио влади и регионалним властима да разраде план празничних догађаја који се одржавају током целе године.

Централни догађај обележавања јубилеја биће отварање музеја „Московски дом Достојевског“ у руској престоници, посвећеног животу и стваралаштву писца. Отварању ће присуствовати и руски председник.
Празнична дешавања поводом 200 година од рођења Достојевског одржавају се и у другим земљама света. У октобру и новембру јубиларни датум је обележен и у Аргентини, Ватикану, Шпанији, Словенији, Француској.
Портрет Фјодора Михајловича Достојевског (Василиј Григорјевич Перов) 1872. година - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Два века Фјодора Достојевског – вечити сабеседник свих мислећих људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала