- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска докторка открива које болести претходе инфаркту

CC0 / Pixabay / Инфарк изазива трајно оштећење срчаног мишића
Инфарк изазива трајно оштећење срчаног мишића - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Болести које претходе инфаркту су артеријска хипертензија и повишени крвни притисак, наводи руска докторка Надежда Чернишова, преноси руски портал „Москва 24“.
За људе који имају повећани крвни притисак постоји већи ризик од срчаног удара или инфаркта. Зато је потребно да пацијенти са хипертензијом одржавају нормални крвни притисак, навела је докторка. Овај проблем се решава лековима, а као правило, они се пију до краја живота.
Чернишова је навела да коронарна или исхемијска болест срца може да доведе до инфаркта који настаје услед зачепљења крвних судова. Инфаркт се не дешава изненада код потпуно здравог човека. Прво се појављују болови у срцу и промене у раду срца се могу приметити на ЕКГ-у. Када се открије обољење човек у наредних неколико година терапијом може утицати на побољшање здравственог стања. Поред тога, наглашава докторка, потребно је водити здрав начин живота.
„Појава инфаркта зависи 20 одсто од генетике и предиспозиција, 30 одсто од нивоа и доступности савремених медицинских препарата и 50 одсто од квалитетног и здравог начина живота. Под овим се подразумева: физичка активност, здрава исхрана, квалитетан сан и одмор, као и способност да се човек избори са стресом, закључила је Чернишова.
Брига о здрављу - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РУСИЈА
Руски кардиолог открива да ли срце заиста може да „пукне“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала