- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Планови Вашингтона за испоруку оружја Кијеву погоршаће ситуацију у Донбасу

CC BY 2.0 / Flickr / MAJ Neil Penttila / Украјински тенкисти на војним вежбама америчких снага у Европи и немачке армије
Украјински тенкисти на војним вежбама америчких снага у Европи и немачке армије - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Планови Вашингтона да наоружа Кијев не помажу смањењу тензија у Донбасу, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов после састанка америчког државног секретара Ентонија Блинкена са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом.
„Планови за испоруку оружја кијевском режиму само ће погоршати ситуацију на југоистоку Украјине. Сматрамо да је пропуштена још једна прилика да се Кијев примора да заустави рат“, навео је дипломата у саопштењу коју је руска амбасада објавила на Фејсбуку.
Према мишљењу Антонова, повеља коју су потписали Вашингтон и Кијев је „скуп штетних слогана“.
„Очигледна је усмереност на заоштравање ситуације, а не на смањење напетости. Осим тога, у скоро у сваком реду постоји геополитички набој за супротстављање Русији“, додао је он.
Дипломата је нагласио да су за Москву неприхватљиве било какве намере Вашингтона да види Кијев у НАТО-у.
Кулеба и други чланови украјинске делегације посетили су у среду америчку престоницу. Тамо су представници Украјине и Сједињених Америчких Држава потписали нову повељу о стратешком партнерству. Блинкен је на састанку такође обећао да ће наставити да пружа војну помоћ Кијеву, укључујући и смртоносно оружје.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Војник ДНР у граду Горловка у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
СВЕТ
ДНР: Кијев спреман на заоштравање у Донбасу – довољно је „зелено светло“ Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала