- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Слика Светог Саве остаје на зиду Гимназије у Котору

© AP Photo / Darko VojinovicИзбори у школи Свети Сава
Избори у школи Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Министарство просвјете, науке, културе и спорта поништило је решење Управе за инспекцијске послове, просветне инспекторке Дијане Магделинић у којем је наредила в.д. директорки Славици Ступић да се слика Светог Саве уклони из тог кабинета, а предмет се враћа на поновни поступак.
Након жалбе директорке Ступић, другостепени орган је навео да образложење првостепеног решења не садржи јасне и ваљане разлоге о повреди Општег законика о образовању и васпитању па да тако није било могуће утврдити његову законитост.
Наводи се да није прецизно дефинисано на који начин слика тј. копија лика Растка Немањића поред осталих урамљених слика књижевника и просветитеља представља чин религијског дјеловања и повреду Општег закона о образовању и васпитању.
На ту чињеницу посебно је указала в.д. директорка Гимназије у Котору која је у жалби објаснила да се у склопу програма у првом разреду обрађују житија као главна књижевна врста средњовековне књижевности те да се као део изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеуна“ које је написао Сава Немањић. Осим тога, Ступићева је додала да је Сава Немањић неизоставни дио историје књижевног језика без којег се не може доћи до просветитељства Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.
Ресорно Министарство посебно указује да у поновљеном поступку треба да се сагледају стандарди за програм ЦСБХ језика који се непосредно примењују на овај случај.
Управа за инспекције је реаговала крајем септембра, када је објављена слика са родитељског састанка у тој школи, на којој се види да је на зид изнад школске табле поред грба Црне Горе окачена и слика Светог Саве. Након те одлуке, в.д. директорка Славица Ступић је поручила да слика Светог Саве неће бити помјерена ни милиметар док год је она на челу Гимназије. Она је тада тврдила да поступак инспекције и инспекторке Дијане Магделинић директно наводи на сумњу да се међу просветним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи, који нису провели довољан број година предавајући у учионици.
У которској Гимназији је одржано и наставничко веће на ком је заузет став да слику, ни у ком случају, не треба померати, јер би, како су навели, тако некоме могле да засметају и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.
Слика Светог Саве која је готово четири деценије красила зидове кабинета црногорског, српског, босанског и хрватског језика и књижевности у которској Гимназији до даљег остаје на истом месту.
Град Котор, Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
РЕГИОН
Директорка которске гимназије: Жалићу се на налог инспекције, не померам Светог Саву ни за милиметар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала