Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Свет је у хаосу, пет главних изазова се дешава истовремено“: Упозорење Ане Брнабић из Париза

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседница Владе Србије Ана Брнабић
Председница Владе Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Морамо да будемо фер и искрени, свет је у хаосу. Најмање пет главних изазова се дешава истовремено и свака влада се бори за себе како би грађани остали безбедни, као и економије стабилне и нема времена за мултилатерализам, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић на форуму у Паризу.
Ана Брнабић је на панелу „Mислите о недостацима: Побољшање глобалног управљања у временима Ковид-19 и даље“ у оквиру Париског мировног форума, као главне изазове влада навела безбедност грађана у епидемиолошком смислу, енергетску кризу, миграциону кризу.
Истакла је и да не могу да се занемаре промене које је по индивидуалне слободе донела пандемија, али и технолошки изазове
„Морамо да будемо фер и искрени, свет је у хаосу. Најмање пет главних изазова се дешава истовремено и свака влада се бори за себе како би грађани остали безбедни, као и економије стабилне и нема времена за мултилатерализам. Једини начин да успемо је да стратешки размишљамо о потребама грађана“, рекла је Брнабићева.
Када се ради о зеленој економији и климатским променама, она је истакла да би требало више слушати глас грађана шта да радимо, о чистом ваздуху, води, управљању.
„Велико питање је шта светске организације раде и како да се носе са проблемима. Сиромашне земље захтевају транзицију, неке водеће земље су и највећи загађивачи. Само транзиција је нешто додатно у свесности о зеленој транзицији. То мора озбиљније да се посматра“, рекла је премијерка.
Ипак, Брнабићева истиче да је дигитализација и коришћење нових технологија доста помогло током пандемије вируса корона и нагласила да захваљујући дигитализацији основних и средњих школа претходних година, Србија ниједан школски дан није изгубила.
Како је појаснила, Србија је од 2017. године доста тога учинила на реформисању владе у електронском смислу, пре свега дигитализацијом јавних служби која је чак, сматра она, била и успешнија у Србији него у неким другим земљама.
„Од 2017. године повезали смо интернетом све учионице, што нам је помогло да не изгубимо ни дан школовања током пандемије. Спремни смо да се пребацимо на онлајн наставу у потпуности ако буде потребе. Већ смо доста урадили на представљању електронских услуга, ако желите да пријавите децу у школе или обданишта не морате лично да долазите, то можете електронски“, рекла је Брнабићева.
Председница Владе Србије је истакла и да, ако користимо технологију на прави начин, деци ће бити не само боље, већ ће бити и заинтересованија за различите послове, пренео је Танјуг.
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СРБИЈА
„Имамо јасан одговор“: Премијерка Србије о лобирању Приштине за чланство у Унеско
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала