- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка забринута због руских трупа код украјинске границе: Не знамо намере Москве

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану
Руско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе забринуте су због кретања руске војске у близини Украјине и Вашингтон не зна зашто се она тамо налази, рекао је шеф Стејт департмента Ентони Блинкен.
„Веома смо забринути због неких нерегуларних акција (руских оружаних снага) које примећујемо у близини украјинске границе. Не могу да говорим о намерама Русије, јер не знамо какве су. Међутим, знамо да су у прошлости руске трупе провоцирале на граници са Украјином и тада су извршиле упад“, рекао је Блинкен у Вашингтону.
Како је додао, Русија би направила „велику грешку“ ако би се поновили догађаји из 2014. године.
Америка се такође нада да ће стране потврдити своју посвећеност Минском процесу који даје шансу за решавање сукоба у Донбасу, те да ће предузети кораке да га реализују, додао је Блинкен.
„Постоји процес који су договориле како Украјина, тако и Русија – Мински процес који и даље пружа прилику за решавање несугласица и крај окупације делова Украјине“, констатовао је шеф америчке дипломатије.
Амерички медији у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. Како је рекао портпарол председника Русије Дмитриј Песков, Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу након преврата у Украјини 2014. године. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Ентони Блинкен  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РУСИЈА
Америка упозорава Русију да „не понавља грешке из 2014. године“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала