- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белоруски авио-превозник неће превозити грађане Ирака, Сирије и Јемена из Турске

© Sputnik / SputnikАвион белоруског авио-превозника "Белавиа"
Авион белоруског авио-превозника Белавиа - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Белоруска авио-компанија „Белавиа“ више неће превозити држављане Ирака, Сирије и Јемена из Турске за Белорусију.
„У складу са одлуком надлежних органа Турске, од 12. новембра 2021. држављани Ирака, Сирије и Јемена неће бити примани на летове из Турске за Белорусију“, наводи се у саопштењу компаније.
Путници којима је забрањено да лете, а који су раније купили карте моћи ће да врате новац без одбитака на месту куповине.
Претходно је турски авио-превозник „Туркиш ерлајнс“ саопштио да због избегличке кризе неће примати држављане Ирака, Сирије и Јемена на летове за Минск, осим оних који имају дипломатске пасоше и имају боравишну дозволу у Белорусији.
Раније је агенција Блумберг саопштила да власти Европске уније разматрају могућност увођења санкција руској авио-компанији "Аерофлот" и турској „Туркиш ерлајнс“ због мигрантске кризе на белоруско-пољској граници.

Мигрантска криза

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напуштају пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице
Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Остали се налазе на територији Белорусије у шаторском кампу у шуми у близини границе – према прелиминарним проценама, тамо је око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. Са друге стране, пољске власти појачале су војно присуство на граници.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих акција људи беже од рата.
Кавер за видеографику о мигрантима у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СВЕТ
Одакле долазе и куда иду „белоруски“ мигранти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала