- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруски министар одбране: Спремни смо да заштитимо своје границе

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руских и белоруских падобранских снага
Војне вежбе руских и белоруских падобранских снага - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Белорусија је спремна да осигура своју безбедност, укључујући, ако је потребно, заједно са главним стратешким савезником – Руском Федерацијом, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.
„Створени систем реаговања на сваку претњу и изазове омогућава нам да осигурамо безбедност земље, укључујући, ако је потребно, и са нашим главним стратешким савезником – Руском Федерацијом“, рекао је Хрењин, преноси државна агенција БелТА.
Министар је истакао да је Белорусија спремна да брани границе Савезне државе и у накраћем року створи неопходне групе трупа у било ком правцу.
„Покушаји да нас застраше и безразложно окриве присиљавају нас да адекватно реагујемо на ову ситуацију“, истакао је министар.
Он је нагласио да војна активност коју су покренули суседи у близини граница Белорусије, „према снагама, средствима и размерама ни на који начин није повезана са мигрантском кризом“.
Према његовим речима, у близини западних граница Белорусије формирана је група од више од 15 хиљада људи, активирани су системи ПВО, распоређено је 12 пољских кампова за смештај војника и технике.
„Стиче се утисак да су наши суседи, а посебно Пољска, у оквиру решавања својих унутрашњих политичких проблема, као и проблема везаних за односе унутар Европске уније, спремни да покрену сукоб у који желе да увуку Европу. С тим у вези, желим да упозорим усијане главе: немојте прецењивати своје могућности – језик ултиматума, претњи и уцена је неприхватљив. Оружане снаге Белорусије спремне су да жестоко одговоре на све нападе“, нагласио је Хрењин.

Ескалација на белоруско-пољској граници

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напуштају пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице
Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Остали се налазе на територији Белорусије у шаторском кампу у шуми у близини границе – према прелиминарним проценама, тамо је око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. Са друге стране, пољске власти појачале су војно присуство на граници.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих акција људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала