- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска добила две службене опомене од ЕУ

© Sputnik / Nikolai Sokolov Заставе Хрватске и ЕУ
Заставе Хрватске и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Хрватска је у петак добила две службене опомене од Европске комисије у оквиру пакета о кршењу права Европске уније; прва се односи на одлагање отпада, а друга на примену нових прописа на навоу Европске уније о ПДВ-у у е-трговини.
Комисија је позвала Хрватску, али и Бугарску, Грчку, Румунију и Словачку да прописно примењују Директиву о одлагалиштима отпада и Оквирну директиву о отпаду.
Директивом о одлагалиштима отпада утврђују се стандарди за одлагалишта отпада како би се спречили штетни утицаји на људско здравље, воду, земљиште и ваздух. У складу с том директивом државе чланице морају предузети мере како би обезбедиле да се одлаже само обрађени отпад.
Хрватска је заједно с Данском и Литванијом добила службене опомене у којима је затражено да објасне како су пренеле пакет о ПДВ-у у е-трговини у државно законодавство.
Комисија је одлучила да покрене поступке због повреде против Данске, Хрватске и Литваније јер нису доставиле документе са објашњењима у вези са преношењем нових правила на нивоу Уније о ПДВ-у у е-трговини.
У складу са судском праксом у ЕУ, државе чланице морају довољно јасно и прецизно да наведу националне мере којима су прејеле обавезе утврђене директивом Европске уније.
Данска, Хрватска и Литванија имају два месеца за деловање. У противном им Комисија може упутити образложена мишљења, преноси портал Индекс.
Службене опомене први су корак у покретању поступка који Комисија покреће против земаља које крше европско право. Ако се проблем не реши у првом кораку, Комисија онда шаље образложено мишљење, а ако ни то не да резултате, Комисија шаље предмет на Суд Европске уније.
Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
СВЕТ
ЕУ изводи Бугарску пред суд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала