- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како је грађанин Шмит прошетао Бањалуком верујући да је високи представник

CC BY 2.0 / Flickr/EU2017EE Estonian Presidency / Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Кристијан Шмит као и сваки грађанин и странац може да посети РС и Бањалуку, било када, али не и као такозвани високи представник БиХ, у шта и даље верује да јесте, каже професор Жељко Будимир, коментаришући долазак Кристијана Шмита у главни град Српске.
Шмит је током боравка у Бањалуци посетио управо оне заједничке институције БиХ за које РС иначе тражи да се врате у њену надлежност а које јој по Дејтонском споразуму и припадају, што Будимир тумачи као његову подршку тим заједничким институцијама.

Грађанин Шмит у посети заједничким институцијама

„Хтео је дакле да посетом ових институција попут Агенције за лекове и медицинска средства БиХ, за коју је РС после индуковане кризе из Сарајева одлучила да врати у своју надлежност, покаже да их подржава. Исто тако је и са Управом за индиректно опорезивање БиХ јер се кроз њу обезбеђује буквално буџет за функционисање државе БиХ. Хтео је да покаже да ће спречити РС да врати своје уставне надлежности и да су ово институције које он штити у вануставном систему који је направљен у БиХ након Дејтона,“ објашњава наш саговорник.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
РЕГИОН
Странац на пропутовању: Осуђеничка клупа за самозваног високог представника
Будимир такође истиче да се ово може тумачити и као покушај грађанина Шмита да легитимизује своју позицију након што је СБ УН одбацио његово обраћање јер није изабран у складу са процедуром и Уставом БиХ. Другим речима, ово је његов покушај да покаже да остаје политички актер у БиХ.

Провокација или покушај да се наметне РС

На питање да ли је ово била и нека врста Шмитове провокације, професор Будимир одговара:
„Не видим провокацију јер институције РС њега не прихватају као такозваног високог представника БиХ. Он се најавио председници РС Жељки Цвијановић, која није прихватила сусрет са њим као са високим представником. С друге стране, његова посета Бањалуци не може да нанесе штету РС. Тако да ово можемо посматрати као неки тренутак његовог наметања као актера, што му у РС дефинитивно неће поћи за руком,“ наглашава Будимир.
Опет, њему као грађанину, странцу у БиХ нико не може да забрани кретање, додаје наш саговорник, што значи да Шмит може кад хоће да дође у било који део БиХ, или да посећује заједничке институције али не и институције РС.

Враћање надлежности РС иде по плану

„Оно што је важно у овом процесу враћања надлежности јесте да РС поступа у складу са Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом. С друге стране, имамо политичке опције које користе све елементе не права и претње насиљем а Кристијан Шмит се ту поставља као неко ко је све више адвокат сарајевских политичара,“ наглашава Будимир.
Он каже да је то могло да се види кроз његов извештај послат СБ УН који је нелегално прочитао амбасадор БиХ у УН-у где се јасно види да Шмит сматра да је РС за све крива.
„Ако бисмо погледали извештаје високих представника уназад 20 година у свима бисмо видели да се ради о, слободно могу рећи, чак и једној дози расизма према Србима,“ закључује Будимир.
Он напомиње да што се тиче става РС да повуче сагласност за заједничке институције у БиХ и врати оно што јој по Дејтону припада све иде по плану.
Шмит је иначе током посете Бањалуци посетио и Агенцију за идентификациона документа, евиденцију у размену података. У саопштењу Канцеларије тзв. високог представника (ОХР) наводи се да су ове посте и састанци са руководиоцима ових институција одржани да би се пружила подршка тим институцијама које, како је истакнуто Шмит, „раде значајан посао за све грађане БиХ“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала