- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин поручује СЗО: Пожурите са признавањем вакцина јер свету прети појава нових сојева

© Sputnik / Лола Ђорђевић Вакцинација
 Вакцинација  - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин не искључује могућност да се у свету могу појавити нови, опаснији сојеви вируса корона, истакавши да би Светска здравствена организација могла да убрза признавање нових вакцина против ковида 19.
„У азијско-пацифичком региону и у свету генерално и даље постоје бројни социјално-економски и други проблеми о којима сте ви већ говорили, а и вирус корона је далеко од пораза. Није искључена појава нових, па чак и опаснијих сојева те инфекције“, рекао је Путин, говорећи на самиту форума „Азијско-пацифичка сарадња“ који је одржан у формату видео-конференције.
Такође је истакао да је неопходно учинити све како би се ојачали здравствени системи земаља.
„Решавању тих великих задатака сигурно би допринело квалитетно јачање међународне сарадње у медицинској и фармацеутској сфери“, констатовао је руски лидер.
Истовремено је позвао да се што пре узајамно признају вакцине и сертификати о вакцинацији против вируса корона у свету, подсетивши да је Русија изнела ту иницијативу на недавно одржаном самиту Г20.
„Сигуран сам да што пре то буде урађено, лакше ће се у потпуности обновити глобална пословна, туристичка и друга активност. Наша земља ће наставити да пружа помоћ свим земљама којима је то потребно испорукама вакцина, лекова, опреме, тестова, средстава за личну заштиту“, прецизирао је Путин.
С тим у вези руски лидер је нагласио да би Светска здравствена организација могла да убрза процедуре процене квалитета и безбедности вакцина против вируса корона, што би допринело међусобном признавању сертификата.
Он је нагласио да делатност СЗО заслужује сву подршку, те да су кораци коју нарушавању прерогатив СЗО неприхватљиви.

„Уз нашу заједничку помоћ СЗО би могла још активније да се позабави масовном имунизацијом становништва, с обзиром да, нажалост, како је већ речено, многе земље немају приступ вакцинама“, нагласио је Путин.

Како је додао, то се догађа, између осталог, и због нелојалне конкуренције, протекционизма и неспремности појединих земаља на узајамно признавање вакцина и сертификата.
Заједнички рад војних и цивилних лекара у борби против вируса корона, Русија - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
РУСИЈА
Руски војни научници направили додатак исхрани који значајно смањује концентрацију вируса корона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала