- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упозорење за Запад: Хушкањем Украјине против Русије ризикује се прелазак црвене линије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе Украјине и земаља НАТО-а
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
НАТО намерно погоршава ионако опасну напетост између Кијева и Москве испоручујући оружје Украјини и финансирајући рат у Донбасу, пише уредник америчког портала „Нешенал интерест“ Тед Гален Карпентер.
Према речима Карпентера, западне и поједине источне земље, на пример Турска, подстичу праве војне акције, а одговорност за њих пребацују на Кремљ – након реципрочног распоређивања руских трупа на граници, амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да „Русија може да понови 'Кримско пролеће'“, подсећа Карпентер.
Међутим, уредник америчког листа сматра да су све смелији напади Кијева заслуга западних партнера који су превише обећали Украјини. Такође је упоредио однос земаља Алијансе према Кијеву са другом државом за коју је чланство у НАТО-у затворено – Грузијом.

„Вера у војну подршку Сједињених Америчких Држава или НАТО-а може довести до тога да украјинско руководство изгуби разборитост и започне катастрофалан сукоб. Америка је већ једном навела свог исувише нестрпљивог клијента да мисли да има подршку Вашингтона. Резултат је био непотребан рат у коме је понижени 'клијент' остао у модрицама“, наводи новинар, говорећи о Грузији.

Аналитичар је такође оценио као позитивну одлуку бившег америчког председника Барака Обаме да одустане од предаје оружја Кијеву, иако је Конгрес одобрио тај корак.
„Упркос раширеним гласинама о томе да је Доналд Трамп благ према Русији, његова администрација је више пута продавала оружје Украјини – и 2017. и 2019. године ти пакети су чак укључивали савремене противтенковске ракете 'Џавелин', упркос жестоким протестима Москве. Великодушна продаја оружја настављена је и са доласком Џозефа Бајдена на власт“, констатује уредник.
Новинар позива Вашингтон и његове партнере да одустану од такве политике, јер представља све већу опасност. Према његовом мишљењу, Кремљ сматра Украјину једним од главних безбедносних проблема земље и покушаји да се претвори у војног савезника Запада ризикују да се пређе црвена линија.

„Предузимање мера које подстичу нестабилног 'партнера' да учествује у провокацијама је недопустив немар у спољној политици. Наоружавање Украјине савременим оружјем је школски пример такве глупости. Америка, Турска и друге присталице Кијева треба да промене правац пре него што украјински сукоб који тиња претворе у пожар“, поручује уредник америчког портала.

Русија је више пута демантовала вести западних медија да Москва концентрише трупе на граници са Украјином. Са друге стране, Америка и НАТО су у последње време повећали војну активност у Црном мору.
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
РУСИЈА
„Платиће високу цену“: Кијев и Вашингтон се спремају да пошаљу „јасан сигнал“ Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала