- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Осло наставља прикривену милитаризацију Свалбарда

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Пратите нас
Москва је забринута због војних активности Норвешке на Свалбарду, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Улазак норвешког брода у поларни архипелаг Шпицберген говори о јачању тренда ка прикривеној милитаризацији архипелага од стране Норвешке, наводи се у коментару портпаролке.
„Привукла нам је пажњу информација о недавном уласку фрегате норвешке морнарице ‘Тор Хејердал’ у луку Лонгјербијен на Свалбарду. Организација посете норвешког ратног брода архипелагу је још један корак Осла у низу узастопних дејстава за укључивање ове територије у област националног војног развоја“, наводи се у коментару.
„Заједно са станицом за копнено праћење сателита ‘Свалсат’ која ради на архипелагу, технички опремљеном за обављање задатака двоструке намене, пракса коришћења аеродрома Лонгјербијен од стране норвешких војних транспортних авиона, патролирање бродова обалске страже водама Свалбарда – све ове чињенице указују да норвешка страна интензивира тренд ка прикривеној милитаризацији архипелага“, додала је Захарова.
Она је подсетила да је Норвешка раније проширила на Свалбард национални закон о лукама и пловним путевима, који подразумева коришћење инфраструктуре архипелага у војном планирању одбране Норвешке, укључујући пријем појачања од савезника у НАТО-у. Осим тога, норвешке власти су предложиле да се ограничи приступ информацијама о морском дну у области Свалбарда, предвиђајући изузетке за норвешку војску и њене партнере у Северноатлантској алијанси.
„Таква демонстрација војне силе изазива озбиљну забринутост, јер није у складу са духом Споразума о Свалбарду из 1920. године, који је дефинисао чисто мирни статус коришћења овог архипелага, а такође је у супротности са циљем који је декларисао Осло о одржавању ниске напетости у високим географским ширинама“, закључила је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала