- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички генерал: Ратно ваздухопловство САД остаје на Блиском истоку

© REUTERS / Charles Platiau Група радио-диспечера америчког Ратног ваздухопловства
Група радио-диспечера америчког Ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Највиши генерал америчког ратног ваздухопловства на Блиском истоку изјавио је да ће америчке ваздухопловне снаге и даље бити стациониране у том региону чак иако војни планери сматрају да је конкуренција са Кином и Русијом следећи велики изазов за Вашингтон.
У разговору са новинарима уочи аеромитинга у Дубаију, генерал-потпуковник Грегори Гијо је признао да би америчко присуство могло да се прилагоди након повлачења САД из Авганистана у августу.
Америчко ваздухопловство има велику базу у оближњем Катару, из које су надгледане операције у Авганистану, у Ираку и у Сирији, преноси АП.
„Не видим ни један (нови) сценарио у којем Сједињене Државе немају важну улогу“, прокоментарисао је Гијо у тренутку појачаних тензија између Ирана и САД и вишегодишњих конфронтација изазваних одлуком бившег америчког председника Доналда Трампа да једнострано повуче Америку из нуклеарног дила са Техераном.
Генерал Гијо је неколико пута одбио да директно припише Ирану недавне нападе дроновима у региону, иако је признао да је евидентиран пораст броја таквих напада широм региона, наводи АП.
„Заједнички одбрамбени механизми више земаља у региону ће бити наш кључ за рано откривање и спречавање претњи“, рекао је он након појављивања на Међународној конференцији шефова ратних ваздухопловстава у Дубаију.
Генертал Гијо је изразио наду да ће амерички савезници и партнери користити опрему која ће бити, како се изразио „интер-операбилна“ са оном коју користи америчка војска и упозорио да би куповина руских ловачких авиона "апсолутно'''' утицати на то.
Бахреин и УАЕ управо су извели заједничку војну вежбу са америчком морнарицом и Израелом у Црвеном мору, а Гијо је наговестио да би ускоро могли бити организовани и заједнички ваздушни маневри са Израелом, Бахреином и УАЕ, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала