Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти високо пуца, а ниско лети: Шта ће бити исход другог круга локалних избора на Космету

© AP Photo / Visar KryeziuКосовски избори
Косовски избори - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење и премијер привремених косовских институција, неће поднети оставку на функцију коју обавља чак и да не добије ниједну од 21 општине у којима се одржава други круг локалних избора, став је и албанских и српских аналитичара.
Куртијева странка је једина која у првом кругу локалних избора одржаних пре две недеље у 38 општина на Косову и Метохији остала без иједне победе, а процена је да би за њега велики успех сада био кад би добио бар три општине од 21 у којима се у недељу одржава други круг локалних избора.

Курти високо пуца иако ниско лети

Курти „типује“ на победу у Приштини, Призрену, Гњилану и Подујеву, где је у првом кругу имао највише гласова, али како каже професор политикологије из Приштине др Неџмедин Спахиу, тешко да ће Курти и овога пута добити било коју општину.
„Пред Куртијем је тешко време, он је већ изгубио више од две трећине гласача у ових осам месеци од како је на власти што значи да је у минусу за 68 одсто гласова које је имао тада,“ објашњава Спахиу.
Сличан став има и Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, који за разлику од Спахиуа верује да Курти може да добије барем две општине.
„Резултати избора, међутим, неће ни на који начин утицати на Куртија јер он нема политичку савест да би поднео оставку, а са друге стране има апсолутну већину у Парламенту па нема ко ни да тражи његову смену,“ напомиње Анђелковић.
Спахиу овоме додаје да Курти није имао ниједан успех ако, како каже, не рачунамо две интервенције на северу Косова које он сматра успехом. За очекивати је, сматра Спахиу, да опозиција дигне глас против њега.
„Ипак, то није довољно јер он сам влада. С друге стране, народ је схватио да Курти није испунио н једно од предизборних обећања, било да је у питању економија или неки други сектор,“ истиче Спахиу.

Нема сличности са Заевом

Из свих наведених разлога Анђелковић верује да Курти не може да доживи судбину Зорана Заева, који је такође изгубио локалне изборе у Северној Македонији па због тога понудио оставку. То су, каже Анђелковић, ипак две различите приче.
„Заев у парламенту има једва већину са неколико албанских странака и довољно је да једна иступи и да буде у проблем док у Куртијевом случају то не може да се деси,“ закључује наш саговорник, подсећајући још једном да Курти у парламенту има убедљиву већину.
Спахиу с друге стране верује да ће опозиција у случају неуспеха Куртија на овим изборима тражити нове изборе.
„То је највише што можемо да очекујемо јер Курти сам неће поднети оставку,“ закључује наш саговорник са Косова.
Подсетимо, у првом кругу локалних избора на Космету 17 од 38 општина је добило начелнике док ће у осталим о победнику одлучити други круг. Српска листа је глатко победила у свих десет општина са српском већином.
Кључна битка у другом кругу води се у Приштини, где кандидат Самоопредељења Арбен Витиа у други круг гласања иде у дуел са Перпаримом Рамом из Демократског савеза Косова. У Призрену ће кандидат Самоопредељења Мутахер Хаскука снагу одмерити са Шаћиром Тотајем из Демократске партије Косова, а у Гњилану кандидату Куртијеве странке, Аљбану Хусенају противкандидат ће бити Љутфи Хазири из Демократског савеза Косова. У Подујеву снаге ће одмерити Шпејтим Булићи из Самоопредељења и Екрем Хусени из Демократског савеза Косова.

Локални избори за Куртија нису репер

Самоопредељење своје кандидате има и у општини Обилић, Ђаковица, Качаник, Косово Поље, Каменица, Витина, и Ораховац, али како ствари стоје, у овим општинама има најмање шансе да победи.
Иначе, у првом кругу локалних избора, Самоопредељење је добило преко 168 000 гласова за одборнике у локалним скупштинама, и друга је странка по броју освојених гласова, иза Демократског савеза Косова, који је добио преко 170 000 гласова.
Косовски аналитичари генерално предвиђају да покрет Самоопредељење не може да задржи подршку бирача, коју је имао на парламентарним изборима, одржаним 14. фебруара ове године када је освојио преко 50 одсто гласова, а Аљбин Курти тако могао да формира владу без коалиције са водећим албанским странкама.
Након што су локални избори показали драстични пад подршке Самоопредељењу, такозвани премијер Косова Аљбин Курти је након првог круга гласања, 17. октобра покушао да објасни разлог тог пораза. Како је рекао, парламентарни и локални избори не могу да се пореде, „зато што су на врху наше заједничке листе била три човека која данас воде три институције Косова. Листе у општинама се не могу поредити са том листом".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала