- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници израчунали колико има кисеоника на Месецу

CC0 / пиксабеј / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Атмосфера на Месецу не садржи довољно кисеоника за живот људи, али испод његовог стеновитог слоја постоји довољно кисеоника да омогући живот осам милијарди људи, показује најновије истраживање.
Истакнути научници предвођени Џоном Грантом тврде да Месец садржи много минерала који су уско повезани с кисеоником те да би се испод површинског стеновитог слоја под називом реголит могло налазити довољно кисеоника за преживљавање осам милијарди људи у периоду од 100.000 година.
Научни прорачуни су базирани на податку да је човеку потребно 800 грама кисеоника дневно како би преживео, а реголит је дубок око 10 метара.
Месечев реголит је сачињен 45 посто од кисеоника, који је чврсто везан за минерале попут силицијума, алуминијума те оксида гвожђа и магнезијума, преноси РТ.
Како би кисеоник био доступан, потребан је процес екстракције који је једноставан.
Тај систем троши пуно енергије, а како би био одржив, морао би имати подршку соларне енергије или других извора енергије доступне на Месецу.
Аустралијска свемирска агенција и америчка свемирска агенција НАСА су у октобру потписале уговор о слању ровера на Месец с циљем прикупљања месечевог камења и покушаја екстракције кисеоника из њега.
Научник је говорио и о развоју експерименталног реактора с белгијском компанијом како би се унапредио процес стварања кисеоника електролизом. Нова технологија би могла бити послата на Месец до 2025. године у склопу мисије Европске свемирске агенције базиране на коришћење ресурса.
Илустрација „Спејс Икса“ приказује дизајн модула за слетање на Месец „Спаце Икс старшип“ који покушава да доведе прве НАСА астронауте на површину Месеца у оквиру програма Артемис. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА објавила нови рок за одлазак људи на Месец
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала