- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Питање је дана“: Америка спремна да реагује због сукоба у Етиопији

Пратите нас
САД су спремне да брзо крену са новим санкцијама Етиопији, ако се не постигне напредак ка преговарачком процесу којим би се окончао сукоб у тој земљи, рекао је високи званичник Стејт департмента.
"Можемо да их применимо прилично брзо", рекао је Ројтерсу амерички званичник, уз напомену да је Вашингтон спреман да примени нове санкције и да ће то бити питање дана и недеља, а не месеци.
Најмање 16 локалних службеника Уједињених нација приведено је у главном граду Етиопије Адис Абеби, саопштиле су у среду УН.
Портпарол владе Етиопије тврди да су службеници УН притворени због "учешћа у терору" током ванредног стања уведеног због ескалације ратних сукоба у земљи.
Прошле недеље су снаге Народноослободилачког фронта Тиграја (ТПЛФ) заједно са другим наоружаним и опозиционим групама широм земље склопиле савез против премијера Абија Ахмеда, тражећи политичке промене након годину дана разорног рата, а оставиле су отворену могућност да се он смени силом.
Савез осим ТПЛФ укључује и Ослободилачку војску Орома, која се бори заједно са Тиграјским снагама, и седам других група.
Савезна влада је годину дана у рату против бораца ТПФЛ који су протеклих месеци напредовали изван свог региона, нарочито у подручју Амхаре, а прошле недеље је проглашено ванредно стање.
Војници се возе на камиону у близини града Адиграт, у регија Тиграј, Етиопија. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
СВЕТ
Приведени службеници УН у Адис Абеби
Етиопска војска потврдила да је извела ваздушни напад на Тиграј, 51 мртав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала