- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин саопштио шта се може десити ако Лукашенко заврне славину са гасом

© Sputnik / Евгений Паулин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите нас
Председник Владимир Путин изјавио је да први пут чује за изјаву председника Белорусије Александра Лукашенка који је рекао да би могао блокирати испоруке гаса Европи, истакавши да би то нанело велику штету енергетици Европске уније.
„Искрено говорећи, први пут чујем за то. Два пута сам разговарао са Александром Лукашенко у последње време и ни једном ми то није споменуо, чак ни наговестио. Али, вероватно може (то да уради), иако у томе нема ниша добро и ја ћу, наравно, разговарати с њим на ту тему“, истакао је Путин.
Према његовим речима, то би представљало кршење уговора о транзиту.

„Теоретски, Лукашенко као председник транзитне земље може, вероватно, наложити да се блокирају наше испоруке Европи, иако би то било кршење нашег уговора о транзиту и надам се да до тога неће доћи. Али са друге стране, против њега све време уводе и прети увођењем нових санкција“, оценио је руски лидер у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Према његовим речима, блокирање испорука гаса Европи нанело би велику штету енергетском сектору континента.
„То не би допринело развоју наших односа са Белорусијом“, казао је Путин.
Истовремено је напоменуо да се то већ дешавало, када је Украјина блокирала руски гас за потрошаче ЕУ.
„То се већ дешавало, али са Украјином 2008. године, колико се сећам. Суочили смо се са кризом када због бескрајних спорова око цене гаса и цене транзита нисмо успели да постигнемо договор са нашим украјинским пријатељима око главних параметара тих уговора. Дошло је до тога да је Украјина блокирала наш гас који је предвиђен за потрошаче у Европи. Једноставно су заврнули вентил, блокирали доток руског гаса Европи. И то се дешавало“, подсетио је Путин.

Зашто руска авијација надлеће Белорусију?

Путин је прокоментарисао и наводе да је председник Лукашенко наводно замолио Русију да патролира изнад Белорусије, истакавши да стратешка авијација Русије учествује у планираним војним вежбама у Белорусији и њено присуство у тој земљи ни на који начин није повезано са мигрантском кризом.
„Стратешка авијација ништа не може да уради да се реши таква криза. Спроводимо планиране војне вежбе са белоруским колегама, стално то чинимо. Овде наши западни партнери константно одржавају војне вежбе, редовне и непланиране, различитих врста. И ми то радимо. Наша стратешка авијација редово лети својим рутама патролирања“, рекао је Путин.

Русија нема везе са мигрантском кризом

Западне државе саме су створиле мигрантске кризе, изјавио је руски председник.

„Желим да сви знају: ми с тим немамо никакве везе. Дакле, сви покушавају да нам наметну некакву одговорност из било ког разлога и уопште без икаквог разлога. Још једном наглашавам, ми апсолутно не учествујемо ни у каквим процесима“, констатовао је Путин.

Такође је истакао да руске авио-компаније не превозе мигранте који се сада налазе на граници Белорусије и ЕУ.
„Не треба заборавити како су се појавиле кризе са мигрантима. Сад је Белорусија прва открила те проблеме, је ли? Не, то су разлози које су створиле саме западне земље, између осталог и европске. Они су и политичке и војне и економске природе“, рекао је Путин.
Руски лидер је подсетио да европски партнери стално наглашавају да хуманитарна питања треба да буду најважнија.
„Али када на граници Белорусије и Пољске сада пољски граничари и представници Оружаних снага туку те потенцијалне мигранте, пуцају им изнад глава из борбеног оружја, ноћу укључују сирене и светло тамо где се налазе... То се некако баш и не уклапа у идеје хуманизма које наводно леже у основи целокупне политике наших западних суседа“, оценио је руски лидер.
Истовремено је подсетио да се у кампу налазе труднице и деца.
„То су питања хуманитарне природе. Мала деца... Да будем искрен, када то гледам најжалије ми је деце. Ноћу је температура у минусу“, додао је Путин, истакавши да су мигранти „прилично снабдевени“, али да им понестаје новца.
Путин је уверен да пребацивање миграната у ЕУ организују они који се већ налазе у Европи.
„Кључна карика је у земљама Европске уније... Они организују све те ланце“, оценио је руски лидер.
Раније је Лукашенко изјавио да Минск не треба да опрости Европској унији ако му европске земље уведу нови пакет санкција, те да је спреман да оштро одговори. Председник Белорусије је посаветовао Европској унији да размисле о транзиту гаса и робе преко Белорусије, јер би он могао да затвори транзит гаса преко Белорусије.
Лукашенко на „Великом разговору са председником“ - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СВЕТ
Лукашенко упозорава: Ако нам ЕУ затвори границе, можемо им заврнути гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала