- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Златна мина: Русија акумулирала огромне девизне резерве

CC0 / Pixabay / Златне полуге и новац
Златне полуге и новац - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Међународне резерве Русије су премашиле 623 милијарде долара, достигавши историјски максимум. Да ли је то довољна количина резерви и због чега је у њима све више златних полуга, открива руски лист „Известија“.

Апсолутни рекорд

Према подацима Централне банке Русије, међународне резерве су у октобру порасле за 10,115 милијарди долара или за 1,6 одсто и достигле рекордних 624,237 милијарди долара. Вредност злата у резервама се у октобру повећала за 4,201 милијарду долара или за 3,3 одсто и 1. новембра је износила 132,859 милијарди долара. То резултат куповине страних валута, као и раст тржишне цене злата. Тренутно је цена злата око 1.820 долара за унцу.
Међународне резерве представљају високо ликвидне иностране активе којима располаже Централна банка Русије. Оне се користе за покривање дефицита платежног баланса, за интервенцију на тржишту домаће валуте, одржавају поверење у валуту и економију земље и служе као основа за задуживање у иностранству.
Девизне резерве се пре свега састоје од актива у иностраној валути и злата. Такође, у састав руских резерви улазе и специјална права на зајмове, односно резервно платежно средства које издаје Међународни монетарни фонд.
Њихову акумулацију је потпомогло буџетско правило: сви приходи од нафте и гаса, који премашују буџетску базну цену нафте (током 2021. године граница је била на 43,3 долара за барел) преусмерени су у благајну. Како је саопштило Министарство финансија почетком новембра, обим куповине валуте и злата у периоду 9. новембра - 6. децембар 2021. године износио је рекордних 7,3 милијарди долара за ту годину.
Централна банка је током 2014. године вршила валутне интервенције како би подржала рубљу и спасла економију од последица кризе. Као резултат тога, резерве су се одмах смањиле за 25 одсто. Међутим, почетком 2015. године залихе су почеле да се повећавају и обим резерви је од тада порастао за 235 милијарди долара.

Одрживост економије

Прошле године је обим међународних резерви Русије био око 600 милијарди долара. Увећање обима међународних резерви Русије на више од 618,2 милијарди долара сведоче о спољнополитичкој и економској стабилности земље. Њихов данашњи ниво експерти сматрају више него довољним за заштиту од различитих потреса.
Међународне резерве одавно покривају целокупан спољашњи дуг Русије у обиму од 489,2 милијарди долара. Експерти подсећају да се у нормалним условима овај однос, када резерве потпуно покривају зајмове, може сматрати сувишним. Финансирање дуга помаже економији да се развија и одустајање од њега може смањити потенцијал развоја економије.
Са друге стране, како је подвукао аналитичар „КСП Капитал“ Михаил Беспалов, без обзира на то што Русија има све могућности за повећање спољног дуга, очигледне су предности малих задуживања: заштита од геополитичких ризика и ризика од санкција, а такође и од оних који су повезани са снижењем цена основних ресурса које држава експлоатише.

Злато уместо долара

Последњих година је структура руских резерви претрпела промене. Од 2018. године удео долара у резервама смањио се скоро дупло: са 46 одсто до мање од 22 одсто. Пети део резерви је преведен у евро и јуан.
Тренутно се, према подацима Централне банке, само 20,9 одсто налази у доларима, док је у злату 21,5 одсто резерви (око 122,1 милијарди долара). Смањење улоге америчке валуте експерти доводе у везу са покушајем да се смање ризици, повезани са комплексним односима Русије и САД. Како наводи Беспалов одустајање од најликвидније валуте није баш најбоља пракса, али треба имати у виду и објективне околности.
Тако, на пример, Вашингтон може да блокира доларске рачуне Русије. За злато оваква опасност не постоји. Поред тога, златне полуге ће бити корисније у случају да дође до озбиљних макроекономских потреса и пораста инфлације. Злато је капитал чија цена традиционално расте у периоду кризе.
„Велики проценат злата у условима нестабилне економске ситуације даје одређену сигурност, јер се сматра антикризним и заштитним капиталом за разлику од долара“, рекла је Марго Пажинскаја, финансијски аналитичар инвестиционе платформе „Дотбиг“.
Ипак, овде није реч о искључивању долара из резерви. То је кључна валута за спољно-трговинске операције у Русији и Централна Банка мора да има могућност да помоћу интервенција регулише колебања у вредности рубље како би подржала макроекономску стабилност. За то су потребне резерве ликвидних долара.
Русија је тренутно у групи од пет лидера по обиму међународних резерви, испред ње су само Кина, Јапан, Швајцарска и Индија.
Централна банка Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РУСИЈА
Међународне резерве Русије поново на историјском максимуму
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала