- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ разговарао са белоруским министром о мигрантској кризи

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј разговарао је телефоном о ситуацији са мигрантима на граници земље са Европском унијом са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.
„Разговарано је о тешкој ситуацији са мигрантима на граници Белорусије и ЕУ. Владимир Макеј упознао је саговорника о корацима које је Белорусија предузела на смањењу прилива миграната из Азије, Африке и са Блиског истока, пружању хуманитарне помоћи избеглицама на граници, сарадњи по овом питању са међународним организацијама система УН. Потврђено је интересовање за што скорије решење мигрантске кризе“, саопштила је прес служба Министарства.
У саопштењу се наводи да је белоруска страна потврдила спремност за равноправан дијалог са ЕУ.
„Белоруска страна поново је потврдила своју принципијелну спремност за равноправан дијалог са Европском унијом на основу узајамног поштовања. Наглашена је бескорисност санкција и контрапродуктивност санкционих приступа за развој односа Белорусије и ЕУ“, наводи се у саопштењу.
Са своје стране, шеф европске дипломатије је у разговору са белоруским министром позвао Минск да реши кризу са илегалним мигрантима и дозволи хуманитарним организацијама да дођу на белоруско-пољску границу.
„Разговарао сам са министром спољних послова Белорусије Макејем како бих покренуо питање тешке ситуације на граници са ЕУ. Животе људи треба заштитити, а хуманитарним организацијама треба пружити приступ (граници)“, написао је Борељ на Твитеру.
„Тренутна ситуација је недопустива и овај проблем се мора решити. Људи се не могу користити као оружје“, додао је Борељ.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала