- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Главни европски провокатор“: Пољска провоцира велики рат између Запада и Русије

© REUTERS / HANDOUTПрипадници пољске полиције и војске на пољско-белоруској граници
Припадници пољске полиције и војске на пољско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Украјински политички аналитичар Андерј Головачов оптужио је Пољску да провоцира велики рат са Русијом, преноси портал „Главред“.
Колумниста је подсетио да је Варшава ушла у тежак спор са Бриселом око независности судског система и да ризикује да остане без помоћи од 60 милијарди евра, као и да се, осим тога, поставља питање искључења те државе из Европске уније.

„У тим условима, уместо да брзо прихвати и пошаље тих несрећних три до пет хиљада Курда у Немачку и друге богате земље, Пољска почиње свесно да распирује огроман сукоб“, истакао је експерт.

Према његовим речима, Пољаци распирују антируску хистерију, траже помоћ НАТО-а и покушавају да се представе као „источни бастион“ западног света.

Циљ таквог понашања је да се прогласе жртвом „руске агресије“, склоне захтев Брисела са дневног реда, као и да ојачају положај владајуће странке „Право и правда“, сматра стручњак.

Колумниста је уверен да Варшава и Кијев продају Европској унији и Сједињеним Америчким Државама имиџ „источног бастиона“ како би извукле неку корист. Како каже, Пољска и Украјина се у томе такмиче.

„Још је Черчил Пољску називао главним европским провокатором и сматрао да су Пољаци добили све што су заслужили за своје понашање. Али лекција, изгледа, није била корисна — Пољаци су се поново вратили на старо, гурајући Европу у велики рат“, закључио је Головачов.

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се упутили мигранти, нагло се заоштрила 8. новембра. Неколико хиљада људи је дошло на белоруско-пољску границу и не напушта пограничну зону. Неки су чак пробали и силом да уђу на територију Пољске. Европске државе оптужују Минск да намерно појачава кризу и прете санкцијама. Председник Белорусије Александар Лукашенко им је одговорио да су оне криве за ову ситуацију - због њихових поступака људи беже од рата.
Кавер за видеографику о мигрантима у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СВЕТ
Одакле долазе и куда иду „белоруски“ мигранти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала