- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кад се удруже С-400 и „Панцир“: Русија јача одбрамбене системе на Криму

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни системи С-400 на Криму
Противваздушни ракетни системи С-400 на Криму - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Прилично моћан систем противваздушне одбране распоређен је на јужним границама Русије, укључујући полуострво Крим. Према речима команданта Јужног војног региона Александра Дворњикова, овај систем је способан да одбије ваздушне нападе из свих праваца и при свим висинама и брзинама.
На Криму су ступили на борбено дежурство систем С-400 „Тријумф“ и ПВО комплекс „Панцир С“. Експерти наводе да Москва гради ешалонску одбрану на полуострву, као одговор на јачање војног присуства НАТО у региону Црног мора, али и због заштите стратешки важних објеката.
Александар Дворњиков каже за РТ да су све војне јединице Јужног војног региона опремљене савременим мобилним наоружањем, „које им у омогућава да се у било ком тренутку брзо формира моћна групација која може поуздано да заштити интересе Русије“.

Јачање војног потенцијала

Према речима Александра Дворњикова, јединице ратног ваздухопловства и ПВО распоређене су на Криму и у потпуности опремљене савременим летелицама и апаратима оперативно-тактичке војне авијације.
У блиској будућности требало би да ступе на борбено дежурство најновији системи ПВО средњег домета С-350 „Витјаз“. Дворњиков је још у мају известио да је овај систем испоручен трупама Јужног војног округа.
Експерти сматрају да ће ПВО комплекс додатно ојачати противваздухопловну одбрану Крима.
Подсетимо, „Витјаз“ користе руске трупе и он замењује појединачне модификације система С-300 „Фаворит“. С-350 се састоји од самоходног лансера, свестраног радара са електронским скенирањем простора и командног пункта.
Како је саопштило Министарство одбране Русије, „Витјаз“ је намењен да „заштити најважније државне, административне, индустријске, војне објекте и групацију трупа од савремених и перспективних ваздушних напада потенцијалног непријатеља“.
Главна „специјализација“ система С-350 је борба против крстарећих ракета. Према проценама војске, испорука тога ПВО комплекса војним јединицама Ваздушно-космичких снага и Ратне морнарице, „омогућиће да се четири пута повећа ефикасност одвраћања масовних напада непријатељских крстарећих ракета на најважније објекте одбране“.
„Систем је способан да извршава борбене задатке сходно својој намени, како самостално, тако и у групацијама трупа које су опремљене системима С-300, С-400, С-500 и другим савременим и перспективним противваздушним ракетним системом“, наводи Министарство одбране Русије.
Како сматра војска, кључне предности „Витјаза“ су свестраност, издржљивост у различитим условима борбене ситуације и повећане ефикасности погађања.
„Арсенал С-350“ је четири пута већи од муниције С-400. Овај ПВО комплекс користи вођене ракете са активном главом за навођење средњег и кратког домета 9М96 и 9М100. Муниција се лансира из вертикалног положаја и без покретања главних мотора.
Максималан број аеродинамичких циљева које „Витјаз“ истовремено може да уништи износи око 16 комада, а укупан број истовремено вођених ракета је 32, док домет пресретања износи од 1,5 до 60 километара.
На Криму су тренутно распоређени ПВО комплекси „Панцир-С“ и С-400. Сви противваздушни ракетни пукови Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране који су распоређени на полуострву опремљени су тим ПВО системом.
Њега штите дивизиони „Панцира“, који су доказали високу ефикасност у борби против беспилотних летелица.
На Криму се редовно одржавају војне вежбе уз учешће посада С-400. Војници најчешће увежбавају распоређивање комплекса у новим позиционим подручјима, смишљају шаблон акције након што приме информацију да се приближавају непријатељски авиони, откривају, идентификују и уништавану ваздушне циљеве.
Према подацима војног ресора, „Тријумф“ је способан да се бори са широким спектром ваздушних претњи: са хиперсоничним авионима, балистичким ракетама средњег домета, стратешком и тактичком авијацијом, авионима опремљеним опремом за ометање и радарску детекцију.
У будућности, како очекује Александар Дворњиков, на Криму ће бити распоређен још напреднији систем другог домета – С-500 „Прометеј“. Заменик премијера Русије Јуриј Борисов је у септембру најавио да ће бити завршена државна испитивања овог ПВО, а да ће после тога бити испоручен трупама.
Специфичност система С-500 састоји се у примени принципа одвојеног решавања задатака пресретања аеродинамичких и балистичких циљева. Систем је у стању да се бори против свих модификација хиперсоничног наоружања и бојевих глава интерконтиненталних балистичких ракета ( ИЦБМ) у завршној фази путање лета.
Тачне карактеристике С-500 нису откривене. Међутим, наводи се да његов домет достиже 600 километара. Дакле, ракете овог система су способне да обарају сателите у ниској орбити.
Како у разговору за РТ наглашава Алексеј Подберјоскин, директор Центра за војно-политичка истраживања на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО), Русија гради и истовремено унапређује на Криму ешалонски систем противваздушне одбране, док се ПВО комплекси различитог домета и намене међусобно допуњују.

„На пример, С-400 може да пресреће авионе на великим удаљеностима. С-350 је систем противваздушне одбране средњег домета, посебно ефикасан за одбијање масовних напада крстарећих ракета, авијације и дронова. Али, мислим да наш потенцијални противник заиста није способан да пробије такву „вишеслојну питу“, објашњава Подберјоскин.

Провокације не престају

Експерти сматрају да су мере за јачање ПВО на Криму диктиране потребом да се заштите стратешки важни објекти полуострва, као што су: војно-поморска база у Севастопољу, аеродроми, командни пунктови и транспортни прелаз кроз Керчки мореуз.
Осим тога, ове мере се повезују и са напетом војно-политичком ситуацијом у црноморском региону због антируских активности Украјине и западних држава, каже Подберјоскин. Експерт као најозбиљнији изазов наводи повећање војног присуства НАТО-а у Црном мору.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је, у изјави за тв канал „Русија 1“ да у Црно море редовно улазе бродови ванрегионалних сила опремљени високопрецизним оружјем великог домета. Њих увек прате снаге Руске ратне морнарице.
Само у последње време, под изговором подршке савезницима и партнерима, у Црно море су ушли командни брод „Маунт Витни“ и разарач „Портер“, опремљен ракетама „Томахавк“. Кретање ових командних бродова контролише руска Црноморска флота.
Ове године највећи ођек имала је провокација коју је у Црном мору извео британски разарач „Дефендер“. Он је 23.јуна прешао државну границу Русије у близини Балаклавског региона у Севастопољу, игноришући упозорења руске стране. Погранична служба ФСБ је морала да испали неколико хитаца упозорења ка разарачу, а ловац СУ-24М је извршио превентивно бомбардовање. Након тога, разарач је напустио територијалне воде Русије.
„Оружје које носе разорачи НАТО који улазе у Црно море представљају озбиљну претњу за безбедност Крима и остатка југа Русије. Русија сасвим адекватно реагује на ове испаде – контролише кретање разарача и јача групацију средстава противваздушне одбране. Нажалост, вероватноћа провокација остаје велика“, констатује Подберјосккин.
Сличан став износи уредник листа „Независни војни преглед“ Дмитриј Литовкин. Према његовим речима, Москва јачањем система ПВО Крима и Црноморске флоте даје до знања државама НАТО да може да одговори на агресију било којих размера.
По оцени експерта, Крим се може сматрати једним од најзаштићенијих региона Русије. Међутим, због појачаног војног присуства Алијансе на полуострву, неопходно је јачање система ПВО.
„Ситуација је таква да је Крим практично постао тврђава под опсадом. Русију стално оптужују за милитаризацију полуострва, али у стварности, када посматрамо појачан интензитет страних извиђачких летелица и НАТО бродова, онда је апсолутно оправдан потез јачања одбрамбеног потенцијала“, сматра Литовкин.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала