Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Млекари на губитку због поскупљења сточне хране, да ли ће млеко поскупити

© Фото : PixabayКраве и млеко - илустрација
Краве и млеко - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Откупна цена млека није се мењала готово осам година, а само ове године цена сточне хране готово се удвостручила. Како под тим условима не бити у губитку.
Земљорадничка задруга "Агро-Клек" из истоименог села спада у сам врх по производњи млека у Војводини па чак и Србији, и мада исхрану сточног фонда обезбеђују са властитих њива, истичу да је то недовољно, што им ствара велике проблеме у рентабилности производње. "Агро-Клек" у свом власништву има 540 крава.
"На дневном нивоу испоручимо зрењанинском 'Млекопродукту' око 14.000 литара млека. По грлу је потребно око 50 килограма концентрованог и кабастог хранива. У калкулацији цена хранива износи од 50 до 60 одсто, што значи да дневно потребно око 30 динара по грлу", каже Предраг Ћурчић, руководилац фарме ЗЗ "Агро-Клек" за јавни сервис.
Због реституције државне земље која се одузима овој задрузи, запослени озбиљно размишљају да смање сточни фонд јер по импутима ратарских производа више није рентабилна производња млека и уколико се хитно не реши њихов проблем, наћи ће се у безизлазној ситуацији.
"Највећи и главни разлог тренутно су цене житарица, кукуруз од 26,27 динара, пшенице од 30, соје од 75 динара, што директно своди калкулацију цене коштања на педесет посто, једноставно ми покривамо са овом ценом млека свега 50 до 70 посто цене коштања млека", каже Радован Бокић, директор ЗЗ "Агро-Клек".
Други разлог је, каже, недостатак површина у Зрењанину и околини где се може обезбедити довољно хране.
"До тих површина долазе људи који су по звању менаџери за субвенције и подстицаје, а ми једноставно немамо тако запосленог човека", каже Бокић.
Произвођачи млека очекују да што пре дође до повећања цене млека, а да ли ће и до тога доћи и како ће на све то реаговати крајњи корисници остаје да се види у наредном периоду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала