- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Моја Русија: У гостима код Достојевског /видео, фото/

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПортрет Фјодора Михаиловича Достојевског на изложби у његову част
Портрет Фјодора Михаиловича Достојевског на изложби у његову част - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Ове године се обележава два века од рођења Фјодора Достојевског и 140 година од његове смрти. Иако је славни писац рођен у Москви, његов живот нераскидиво је повезан са Санкт Петербургом, градом у којем је провео скоро половину свог живота и где је створио нека од својих најзначајнијих дела.
У граду на Неви се налази стан у коме је славни писац провео последње године свог живота. Ту је написао и свој последњи роман — „Браћа Карамазови“, објављен само два месеца пре његове смрти.
Петербург је град његове младости, вртоглавих успона и падова, најлепших и најтежих искушења и искустава. У његовим делима ово није град величанствених двораца и палата, паркова и фонтана, већ мрачан, загушљив град, град болести и сиромаштва, понижених и увређених.
Истовремено га је и волео и мрзео, али без Петербурга није могао. Многи ће данас рећи да је Петербург град у коме је Достојевски рођен као писац.
Због финансијских проблема и дугова у које западао због коцкања, Достојевски се често селио. Променио је двадесетак станова и ни у једном није остао дуже од три године. Били су то скромни станови, али је увек најрадије бирао оне са погледом на храм. Из свог последњег стана гледао је на куполе Владимирске цркве.
Стан великог писца је данас уређен по архивској грађи, по сећањима савременика и супруге Ане, која је брижљиво чувала све што је везано за њеног мужа. Очекивало се да ће музеј Достојевског бити отворен убрзо после његове смрти, али ти планови нису остварени. Удовица је 1917. године предала сву имовину на чување и отишла је на Крим, где је годину дана касније умрла. Имовина је делом разграбљена, али је музеј ипак отворен 1971. године, уочи 150. годишњице рођења писца.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићКућа Достојевског у Санкт Петербургу
Кућа Достојевског у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Кућа Достојевског у Санкт Петербургу
Овде су представљени аутентични предмети који су припадали породици писца и књиге које су музеју поклонили његови потомци, посебно унук писца Андреј Достојевски.
Експозиција говори о животу и раду Достојевског и његовом стваралаштву — од московских дана, студија на Војној академији у Петербургу, хапшења под оптужбом да је учествовао у револуционарним активностима против цара Николаја Првог, инсценираног погубљења и прогнанства у Сибир, до путовања по Европи и живота у Петербургу.
Овде су изложени рукописи, белешке и писма славног писца, његове фотографије и друге личне ствари, као и посмртна маска Достојевског направљена од гипса.
Други део музеја заправо је његов последњи дом. Он је са породицом живео на другом спрату, у стану број 10, који се у то доба састојао од шест соба, огромне оставе за књиге, предсобља и кухиње.
Када су се овде доселили, ћерки Љубов је било девет година, а сину Фјодору седам. Достојевски се двапут женио. Из првог брака нема деце, а са супругом Аном је имао четворо. Двоје деце му је умрло у раном детињству, због чега је славни писац веома патио.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићКућа Достојевског у Санкт Петербургу
Кућа Достојевског у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Кућа Достојевског у Санкт Петербургу
Био је брижан отац, пун љубави. Веровао је да живот без деце нема смисла. Био је посвећен њиховом васпитању и образовању и често им је читао дела руских и европских писаца: Пушкина, Гогоља, Дикенса и других, као и „Библију“, уз коју је и сам одрастао.
Стан Достојевских је прилично скроман. Нема много сачуваних личних ствари писца, али у предсобљу под стакленим звоном и даље стоји његов шешир.
Како је славни писац провео последње године живота у том стану и како изгледа његов радни кабинет у коме је умро, сазнајте у новој епизоди „Моје Русије“.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Све емисије „Моја Русија“ можете погледати ОВДЕ.
Станица метроа Достојевски у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Достојевски: Само руско срце може да пружи уточиште европској тузи
Отварање изложбе посвећене Фјодору Достојевском - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
ДРУШТВО
Тако је говорио Достојевски: Само Русија може Србију да сачува од пропасти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала