- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Непобедив: Како је совјетски МиГ-25 надмудрио израелски ПВО

© Sputnik / Сергей Скрынников / Уђи у базу фотографијаСовјетски ловац-пресретач МиГ-25
Совјетски ловац-пресретач МиГ-25 - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Специјализовани амерички војни часопис „Милитари воч“ подсетио је како је у новембру 1971. године, тада нови совјетски ловац МиГ-25, показао своју надмоћ у односу на израелски ПВО.
Ловац је само годину дана раније предат совјетској армији. Он је прављен у неколико варијанти, између осталог за осматрање, за бомбардовање и сузбијање противничке противваздушне одбране, мада је већина авиона била предвиђена за вођење ваздушних борби.
Синајско полуострво, које је контролисао Израел, добро је било заштићено, као линија НАТО у Централној Европи. Ратно ваздухопловство Израела је подигло најмоћније западне ловце Ф-4Е „Фантом II“ са ракетама „ваздух-ваздух“ AIM-7E „Sparrow“. Њих су подржали радари и противавионски ракетни комплекси MIM-23 „Hawk“.
Ловац МиГ-25 је могао да лети на максималној висини од 37 километара - три километра изнад других - брзином од 2,8 до 3,2 Маха, што је било прилично високо и брзо за западни ПВО и авионе.
Авиони МиГ-25 који су летели изнад Синаја те године летели су на висини око 24 километра, што је било доста високо за најбрже западне ловце Ф-4. Како би се супротставили совјетским ловцима израелски Ф-4 су им се максимално приближили и развили брзину од 1,4 Маха, пре него што су лансирали ракете AIM-7E. Међутим, нису могли да погоде МиГ-25 и Израел је био принуђен да трпи совјетске авионе изнад Синајског полуострва.
Авиони су прикупљали важне извиђачке информације за савезнике СССР-а. Авиони МиГ-25 су били базирани на северу Египта, с тим да су египатски војници били одвојени од совјетских. Испоставило се да је то мудра одлука, с обзиром да је Египат за само пет година дао САД детаљне информације о совјетском наоружању укључујући и о ловцима МиГ-23.
МиГ-25 је могао да се супротстави и ловцима четврте генерације, када су они почели да се користе уместо Ф-4Е. Алжирски „Foxbats“ је одиграо важну улогу у сузбијању напада израелских Ф-15, а ирачки МиГ-25 су доказали велику виталност у борби са иранским Ф-14.
МиГ-25 је дуго био ривал ловцу Ф-15 који је био директни наследник Ф-4. У последњем сукобу, који је био 30. јануара 1991. године изнад Ирака, он је неутралисао амерички Ф-15.
Током рата у Персијском заливу америчким авионима је било веома тешко да неутралишу МиГ-25 и тек након хладног рата су постали рањивији, када су им САД почеле да користе ракете, класе „ваздух-ваздух“ AIM-120.
МиГ-25 је остао најмоћнији авион који је Совјетски Савез извозио у ери хладног рата и најмоћнији на свету ловац треће генерације.
Авион је био повучен руске војске тек 2013. године, али је остао најбржи авион на тако великим висинама који је икада био у употреби.
Како је совјетска авијација шокирала нацисте - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Како су совјетски авиони шокирали нацисте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала