- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Њујорк тајмс“: Америка заташкала бомбардовање у Сирији

© AP Photo / Lefteris Pitarakis, FileСирија, ваздушни удари
Сирија, ваздушни удари - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Америчка војска је заташкала авио нападе у Сирији у марту 2019. године који су однели животе десетине цивила, саопштио је лист „Њујорк тајмс“.
Медиј наводи да није спроведена детаљна истрага тог инцидента. Према подацима листа, реч је о бомбардовању у подручју сиријског Багуза 18. марта 2019. године.

Како се тврди, најпре је амерички ловац Ф-15Е на масу људи бацио бомбу од 500 фунти (односно 227 килограма), а затим још једну тешку две хиљаде фунти (односно 900 килограма), а након тога и трећу. Неименовани војник признао је новинарима да је Здружени центар за ваздухопловне операције у бази америчког ратног ваздухопловства Удејд у Катару са неверицом посматрао шта се дешава – дрон је, према његовим речима, уживо снимао нападе.

„Њујорк тајмс“ пише да је напад у области Багуза био један од највећих по броју цивилних жртава током читавог периода ратних дејстава против ДАЕШ-а (терористичка организаија забрањена у Русији), иако америчка војска то никада није званично признала. Како је лист утврдио, првобитна процена брзо је показала да је било око 70 жртава.
С тим у вези, сарадник ваздухопловства за правна питања признао је да се догодио ратни злочин који захтева истрагу. Међутим, „војска је готово на сваком кораку предузимала кораке да прикрије катастрофални напад“, наводи се у чланку.
Према писању медија, број жртава је био смањен, а извештаји на ту тему поверљиви. Поред тога, коалиционе снаге предвођене САД булдожером су сравниле са земљом место напада, а највише руководство није било обавештено о инциденту, додаје аутор материјала.
Након што је „Њујорк тајмс“ послао своје закључке Централној команди САД, они су први пут признали саму чињеницу напада и навели да је тада погинуло 80 људи, али су бомбардовање назвали „оправданим“.
Према тврдњи америчке команде, међу страдалима су 16 милитаната и четири цивила, а што се тиче преосталих 60 жртава, наводно је нејасно ко су они – „делимично зато што су жене и деца у ДАЕШ-у понекад били наоружани”.
У исто време, портпарол команде Бил Урбан изјавио је да она „преузима потпуну одговорност за случајну погибију људи“.
Подсетимо, америчке Оружане снаге незаконито контролишу територије на северу и североистоку Сирије у провинцијама Дејр ел Зор, Хасаке и Рака, где се налазе највећа нафтна и гасна поља у Сирији. Званични Дамаск је у више наврата назвао присуство америчке војске на својој територији окупацијом и државним пиратством у циљу отворене крађе нафте.
Напад на Сирију - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Америка извела ваздушни напад на мете у источној Сирији, Русија упозорава – прети огроман конфликт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала