- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је спречило напредовање Немаца: Медији објаснили пораз Вермахта код Москве

© Sputnik / Анатолий ГаранинЗаробљени Немци код Москве
Заробљени Немци код Москве - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Операција „Тајфун“, током које су нацистички освајачи хтели да заузму Москву, пропала је због логистичких проблема Вермахта, пише немачки лист „Велт“.
Недостајало им је горива и муниције, а осим тога, важна је и чињеница да су почеле кише, претварајући подземне воде у муљне реке дубоке метар“, истиче аутор Флоријан Штарк.
Све је то, тврди Штарк, одложило напредовање Немаца, који једноставно „нису ни стигли у Москву захваћену хаосом“.
Аутор подсећа да је у Кремљу је у октобру 1941. године организован пријем у част двојице западних магната - британског лорда Бивербрука и Американца Ејверела Харимана. У чланку се наводи да је Стаљин организовао гозбу и да су гостима служили кавијар, дивљач, свињетину, сладолед, коњак, вотку и вино, наводи аутор и додаје да су одржане 32 здравице, углавном за брзу победу над нацистичком Немачком.
Међутим, у исто време је ка Москви напредовало 78 дивизија Вермахта, пише „Велт“.
Њихов циљ је, према писању медија, био да „у ограниченом времену које је преостало до почетка зиме поразе и униште совјетске трупе које су се супротстављале групи армије 'Центар'“. У материјалу се напомиње да је Хитлер о томе говорио у директиви 35, издатој у септембру 1941. године.

Према писању аутора, од почетка рата у јуну, Вермахт је услед непрекидних борби већ изгубио пола милиона људи. Неки су били убијени, неки рањени. Поред тога, Немци су имали проблеме са логистиком у транспорту робе на велике удаљености, које нису могли да се превазићу, као и са материјално-техничким снабдевањем трупа, истиче Штарк.

© Sputnik / Анатолий ГаранинЗаробљени Немци код Москве у децембру 1941. године
Заробљени Немци код Москве у децембру 1941. године - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Заробљени Немци код Москве у децембру 1941. године
Међутим, бројне победе су одржавале морал немачких трупа на одговарајућем нивоу, а команда је била уверена да се рат може завршити пре зиме.
До краја октобра 1941. године, ситуација у Москви је постала критична. Проглашено је опсадно стање, евакуисани су становништво и индустријска предузећа, подигнуте су барикаде на улицама. ПВО је одбијао ваздушне нападе ваздухопловства немачког Вермахта. Напад се очекивао из дана у дан – до новембра су јединице групе армија „Центар“ биле на само 70-100 километара од центра престонице.
Битка за Москву одвијала се на подручју чије су границе на северу ишле дуж реке Волге од Каљазина до Ржева, на западу - дуж железничке пруге Ржев – Вјазма – Брјанск, на југу дуж условне линије Рјажск – Горбачево – Дјатково.
Црвена армија је 5. децембра 1941. кренула у контраофанзиву дуж целог фронта код престонице, изводећи низ успешних офанзивних операција и одбила Немце на 150-300 километара од престонице, подсећа „Велт“.
Немци су код Москве претрпели тежак пораз и први пут од септембра 1939. године су се повукли, нагласио је аутор.
Колхоз у СССР-у - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Евакуација иза Урала: Како је СССР преживео уз помоћ једне од највећих битака Другог светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала