- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стиже свуда: Све предности новог руског борбеног дрона „Термит”

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаНови руски борбени дрон „Термит”
Нови руски борбени дрон „Термит” - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
У Русији се приводе крају конструкторски радови и тестирање прве домаће извиђачко-ударне беспилотне летелице хеликоптерског типа „Термит“. Дрон је погодан за деловање у тешко приступачним теренима, као и за извиђања, лоцирање мете и заједничке акције са хеликоптерима са посадом.
Конструкторски радови и тестирања биће завршени до краја ове године, рекао је за РТ Борис Трунов, шеф специјалног пројектантског бироа научно-производног предузећа „Стрела” (која је у саставу руске високотехнолошке компаније „Кронштад”).
Дрон је опремљен осматрачком и нишанском станицом, системом за управљање оружјем и ракетама са ласерском главом калибра 80 милиметара. Његова специфичност се састоји у томе што може самостално да открије мету, док оператор одлучује где треба да се изврши бојево гађање.

Шта све може „Термит”

„У погледу извођења практичног гађања невођеним и коригованим авионским пројектилима, наша беспилотна летелица хеликоптерског типа је први и једини модел у Русији. Тренутно се ради о експерименталном моделу дизајнираном да тестира исправност усвојених техничких решења за уградњу и постављање авијационог наоружања на беспилотне летелице. Испорука првих примерака трупама заказана је за 2022. годину“, изјавио је Трунов.
Термит” је први пут представљен јавности крајем августа на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2021” на штанду концерна „Калашњиков“. Компанија светског гласа бави се разрадом ударних ваздухопловних средстава намењених за примену са беспилотним летелицама.
„Сарађујемо са компанијом ‘Калашњиков’, заједно изводимо практична гађања. Ако говоримо о кључним елементима беспилотних летелица, скоро сви они се производе у ‘Стрели’ , укључујући опрему као што је систем за управљање оружјем и осматрачко-нишанска станица“, објашњава Трунов.
На војно-техничком форуму Министарство одбране Руске Федерације склопило је споразум о испоруци борбених летелица хеликоптерског типа „Платформа” и „Термит” , које је развила компанија „Стрела”.
Према речима заменика министра одбране Алексеја Криворучка, оба уређаја ће ући у оружане снаге „у блиској будућности“.

Беспилотни хеликоптери

Према информацијама са војно-техничког форума „Армија 2021”, приближна дужина ове беспилотне летелице је 5 метара, висина око 2,3 метра. Дизајнира је тако да постоји могућност уградње пројектила S-8L са ласерском главом за навођење калибра 80 милимета.
Трунов истиче да су беспилотне летелице већих димензија хеликоптерског типа све популарније у свету. Према мишљењу стручњака, САД су један од највећих сталних корисника оваквих беспилотних система.
Према порталу отворених података, америчка војска користи два типа беспилотних летелица имплементираних по хеликоптерској шеми: MQ-8B и MQ-8C. Оба уређаја развила је америчка компанија „Northrop Grumman”. Намењени су за патролирање, извиђање и ватрене ударе.
MQ-8B се првенствено користи за опремање фрегата америчке морнарице и бродова у обалском појасу. Развијен је у оквиру америчког програма „LCS” . Дрон се може користити и на копну. Раније је коришћен у операцијама америчке војске у Авганистану. Може да има напредни систем наоружања за прецизно уништење (APKWS) које је развила британска компанија „БАЕ Системс”. Овај систем укључује средства за откривање, нишањење и уништавање мета калибра 70 милиметара.
Ракета APKWS, као и домаћи S-8L, садржи имплементирани принцип ласерског навођења. Према наводима компаније БАЕ Системс, муниција је економична и веома ефикасна, а њена тачност прелази 93 одсто.
MQ-8C је већа и напреднија беспилотна летелица типа хеликоптера. Компанија „Northrop Grumman ” је развила овај дрон заснован на технологијама које се налазе у вишенаменском хеликоптеру „Bell 407“.
Он представља тежи и беспилотни систем, има знатно већи домет и већу носивост. Његова тежина износи око 6.000 фунти (2,7 тона) и има максималну брзину од 135 морских чворова (250 км/х). Створен је за потребе америчке морнарице, иако може да се користи и на копну.

Предности „Термита”

Трунов објашњава да је главна предност „Термита“ могућност ванаеродромског базирања и у функционисању на неприпремљеним локацијама: такве аутономне беспилотне летелице могу да полете и слете скоро свуда.
„Поред тога, дронови типа хеликоптера имају могућност да лебде изнад објеката. Не морају да праве непотребне маневре као беспилотна летелица типа авиона“, додао је Борис Трунов.
Истовремено, саговорник констатује да су беспилотне летелице хеликоптерског типа инфериорне у односу на традиционалне авионске беспилотне летелице по домету и трајању лета.
„Термит“ може да се транспортује обичном приколицом за аутомобиле до одређеног места полетања на кратке удаљености, а на велике удаљености-железничким, морским и ваздушним транспортним контејнером.
Предност овог уређаја је композиционо тело, које омогућава значајно смањење тежине и домаћи мотор са унутрашњим сагоревањем.
Стручњак тврди да овај уређај може ефикасно да уништи стационарне и мобилне објекте са познатим координатама. Истовремено, он је у стању да иде у такозвани „слободни лов“, који подразумева самосталну потрагу за метама.
„Мету лоцира оператер. Он је прати, а затим дрон делује самостално – укључују се алгоритми вештачке интелигенције уграђени у логику система управљања оружјем, али истовремено оператер доноси коначну одлуку о лансирању ракете. Захваљујући S-8L, беспилотна летелица хеликоптерског типа може да уништи појединачне и групне копнене мобилне и стационарне мете“, објаснио је Трунов.
S-8L је замисао Института за примењену физику (део концерна Калашњиков). Запослени овог предузећа истичу да ова муниција спада у класу коригованих авионских пројектила, а истовремено је јефтино оружје високе прецизности.
„Остали пројектили породице S-8 које користе наши хеликоптери и јуришни авиони су брзи као метак испаљен из аутомата Калашњиков. Уз све њихове позитивне квалитете, ипак постоји могућност промашаја. Ако се користи ласерски зрак, вероватноћа погађања је скоро 100 одсто. Када су у питању временски услови, постоји један проблем: ласерски зрак се слабо види када су падавине, али близу смо тога да и то нивелишемо“, констатују у Институту за примењену физику.
У коментару за РТ, војни експерт Јуриј Кнутов је приметио да је S-8L најновији представник породице са авијационом муницијом од 80 милиметара која је распрострањена још од совјетских времена. Према речима стручњака, ова класа граната се у последње време „развија“ и заправо постаје оружје високе прецизности.
„Према доступним информацијама, S-8L би требало да буде довољно лаган да га и дрон може подићи. Истовремено, снага његове бојеве главе биће довољна да уништи тенкове, оклопна возила и неке од модела инжењеријских утврђења, на којима се налазе ватрене тачке непријатеља“, рекао је Кнутов.

Око соколово

Главни конструктор KB-602 Московског ваздухопловног института (МАИ) Дмитриј Дјаконов изјавио је да у савременом војишту нема шире потребе за примену извиђачко-борбене беспилотне летелице. Истовремено, како је рекао експерт, у низу ситуација је пожељно користити беспилотну хеликоптерску опрему.
„Хеликоптерски дронови имају потпуно другачију аеродинамичку специфичност од модела авионског типа, другачију физиологију која им не дозвољава да , на пример, буду дуго у ваздуху. Ово је апсолутно недостатак. Ипак, они се могу покренути са неприпремљених локација и у тешко доступним подручјима, а то је већ велики плус“, каже Дјаконов.
Такође, према речима стручњака, због могућности продуженог лебдења, хеликоптерски дронови су ефикаснији од авионских дронова при извођењу електронског извиђања. Употреба извиђачко-борбене беспилотне летелице даје озбиљне предности када је потребно извршити одређивање циља или успоставити посматрање било ког објекта.
„Беспилотна летелица у ваздуху мора стално да ротира камере и прави различите маневре да би држала циљну мету на оку. Хеликоптерска машина је, наравно, погоднија у том погледу“, нагласио је Дјаконов.
Осим тога, како показује пракса борбених дејстава, управо су авиони хеликоптерског типа веома ефикасни у противоклопној борби, посебно када непријатељ нема разгранати ПВО систем, констатује он.
Саговорник додаје да хеликоптерски дрон може да нанесе ударе и одбрани мету на коју је усмерен непријатељски напад, док беспилотна летелица може да се сруши, а летећи у близини пилотирани апарат остаје неоштећен и обавља борбени задатак.
Мали ракетни брод Велики Устјуг на војним вежбама Каспијске флоте у луци Махачкала - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РУСИЈА
Руски морнари први пут користили извиђачке дронове са ракетног брода
Ракета Х-59МК - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
РУСИЈА
Пробија заштиту и под земљом: Русија ће извозити ракету за уништавање командних места /фото/
Тенк Т-72  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
РУСИЈА
Арктички хеликоптер, ракетни системи и други новитети: ТОП 5 руских експоната на изложби наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала