- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Теорија пред којом Запад жмури: Декаденција, велика криза, крај демократије /видео/

© AP Photo / Frank Franklin IIВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Политичари на Западу не желе да слушају предвиђања економских анализа, која кажу да смо на крају декаденције демократије западног типа. Милијарде које се упумпавају да би се решавала криза коју је изазвала корона, довешће до инфлације. Сви знамо да је нешто труло, али не и како да се оздрави, а прети најгори сценарио — велика економска криза.
Ово за Спутњик каже економиста Владан Ракоњац, аутор књиге „Међу кривуљама“, првог дела на српском језику које се бави Елиотовим таласима.

Пет таласа којима се прате кретања

Сазнања Ралфа Нелсона Елиота о природи бројева и таласа последњих десетак година се употребљавају као техничко помагало у анализи тржишта и психологији трговања на берзи. Практичном употребом занимљиве математичке теорије бави се и наш саговорник, који је Елиотове таласе са Волстрита пренео у друге сегменте живота.
Елиот је схватио да се кретање тржишта одвија у форми од пет таласа који праве специфичну структуру, у јасно одређеном временском периоду. Поред покретачких, ту су и корективни таласи, периоди када тржиште прави паузу. Обрасци се понављају, што значи да их је могуће предвиђати.
Могуће је предвидети и Нолетову форму
Користећи овај модел „рачунања“, Ракоњац је између осталог пратио каријере три најјача тенисера света, Роџера Федерера, Рафаела Надала и Новака Ђоковића и израчунао да су се непогрешиво кретале у законитости Елиотових таласа.
„Код њих је то правило у потпуности испоштовано, невероватно је поклапање са теоријом Елиотових таласа. По њој, Надал и Федерер су у корекцијама, у паду, а корекције боле. Кад нешто расте, па почне да пада, боли, ако је то АТП листа, онда је баш незгодно, а Ђоковић је на врху петог таласа. Много га волим као спортисту и као човека, али прогноза је да би требало да се повуче. Наравно, то није лако, повући се кад си најбољи, али не би ми било драго да трпи корекције које боле“, каже Ракоњац.
Он додаје да нису само Елиотови таласи занимљива математичка теорија, алат на који се ослањају на берзи, али и у другим сегментима економије и живота.

Армстронгове прогнозе које Американци не слушају

Огромна је листа тачних предвиђања и Мартина Армстронга, једног од најпознатијих економских саветника на свету, који је осамдесетих и деведесетих година био најплаћенији макроаналитичар на планети. Био је саветник многих америчких председника, јапанске владе, саветник и пријатељ Маргарет Тачер. У својим анализама Армстронг користи број Пи.
„Американци га тренутно не слушају, јер мисли да се налазимо у фази декаденције демократије америчког или западног типа, при чему ће се крај таласа дугог 309 година, то је дериватив броја Пи, завршити 2032. године. Дакле, то је веома близу, ако је Армстронг у праву, биће то крај ове декаденције, па није случајно ово што се тренутно дешава“, каже Ракоњац и додаје да поједини аналитичари сматрају да је ситуација са вирусом корона покривалица за тренутну глобалну економску слику.

Елиотови таласи и пандемија

Ракоњац је Елиотове таласе које проучава применио и на пандемију вируса корона:
„Било ми је занимљиво да на основу доступних података видим да ли се први случајеви короне понашају по Елиотовим таласима, за првих пола године нашао сам податке са сајта СЗО, колико год били нетранспарентни. Дошао сам до закључка да и ту има пет Елиотових таласа. Тренутно се не бавим помно том статистиком, али ми се чини да се укупан развој ситуације дешава по тим таласима. То значи да би у наредних пола године корона требало да крене у корекције.“
© Sputnik / Сенка МилошЕкономски роман Владана Ракоњца „Међу кривуљама“ је прво издање на српском језику које обрађује Елиотове таласе.
Економски роман Владана Ракоњца „Међу кривуљама“ је прво издање на српском језику које обрађује Елиотове таласе. - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Економски роман Владана Ракоњца „Међу кривуљама“ је прво издање на српском језику које обрађује Елиотове таласе.
Додаје да је свима јасно да је нешто труло, али да нико не зна како да се оздрави. Томе, каже, не помаже додатни притисак, хиљаде и хиљаде милијарди које се упумпавају да би се решавала здравствена криза.
„Монетарна економија је изгубила контекст са реалном, те упумпане милијарде довешће до инфлације. Она се већ појавила у Америци, чак се јавила и бојазан да неће бити само инфлација, већ и стаклација, а она је много гора, јер поред пораста цена, значи и стагнирање у економском расту, продуктивност пада. Кад се то двоје споји, то је онда рецимо велика економска криза, као што је била пре сто година“, упозорава саговорник Спутњика.

Посао који може да буде и опасан

Он каже да људи који се баве оваквим прогнозама, по математичким законима, раде занимљив, али и опасан посао.
Управо у Елиотово време живео је руски економиста Николај Кондратјев, бавио се анализом макроекономских трендова. Он је закључио да ће социјализам који се тада појавио оличен у Стаљину трајати шездесет, најдуже седамдесет година, па је и платио главом те своје теорије.
„Бављење оваквим прогнозама није нимало безазлено. Није ни чудо што је Мартин Армстронг бојкотован од свих медија у Америци.“
У емисији „Спутњик интервју“ Ракоњац је појаснио систем Елиотових таласа, али и најавио нову књигу у којој ће се бавити Леонардом Фибоначијем, човеком коме западна цивилизација много дугује, јер је први схватио да је коришћење арапских бројева у економији много једноставније од римских.
© Скриншот ЈутјубЕлиот је посматрао промене у цени акција и закључио да их покреће социјално понашање учесника на тржишту у препознатљивим обрасцима, који корене имају у природи, понављају се, што значи да их је могуће предвиђати.
Елиот је посматрао промене у цени акција и закључио да их покреће социјално понашање учесника на тржишту у препознатљивим обрасцима, који корене имају у природи, понављају се, што значи да их је могуће предвиђати. - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
Елиот је посматрао промене у цени акција и закључио да их покреће социјално понашање учесника на тржишту у препознатљивим обрасцима, који корене имају у природи, понављају се, што значи да их је могуће предвиђати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала