- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Трајал“ ће градити нове погоне за производњу мина и ракетног горива у Србији

CC0 / Pixabay / Хангар ракетног горива — илустрација
Хангар ракетног горива — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Корпорација „Трајал“ ускоро ће проширити производне капацитете око своје фабрике „Обилићево“. У новим погонима, на локацији Јасиковац, производиће се термобаричне смеше, једињења која се користе за справљање оружја које користи околни ваздух како би се изазвала експлозија, композитна ракетна горива, амонијум перхлорат.
Према урбанистичком пројекту који је Управа Града Крушевца огласила на јавни увид, у плану је изградња складишних и производних капацитета, као и реконструкција постојећих производних погона и зграде администрације.
Како се наводи у документу, нова постројења обухватиће изградњу складишта готовог производа, простора за складиштење и припрему перхлората, складиште октогена, простор за припрему октогена, објекат за умрежавање, складиште упаљача, а на платоу са југозападне стране већ постојећих погона, формираће се плато са објектима за обављање технолошких процеса.
Укупна површина пројектованих објеката је 1.217 метара квадратних, а сви објекти у којима ће се радити са експлозивним материјама биће изграђени у бедемима.
Погони су пројектовани на савремен начин тако да се рад са опасним једињењима обавља у безбедним условима уз већ постојећу развијену логистику за безбедан транспорт. Технолошки процес за производњу термобаричних смеша израдило је предузеће „Процес пројектинжењеринг д.о.о.“ из Београда, а њиме је предвиђено да се у погонима поред производње смеше, пуне и мине од 120мм.
Локација на којој ће бити грађени нови производни погони изабрана је и од стране Војно-техничког института као погодна и безбедна за обављање производње мина и ракетних композитних горива.
Поред изградње новог производних погона, пројектном је предвиђена и реконструкција постојећих складишних и производних зграда, као и објекат у којем је смештена администрација у обиму од 1.857,4 метара квадратних.
У урбанистичком пројекту, који је израдио Центар за урбани развој и архитектуру Парадигма, наводи се да је простор комплетно инфраструктурно опремљен са већ постојећом саобраћајном, и другом неопходном инфраструктуром. Сама локација је изолована од остатка насељених места тако да ће простор око погона бити 200.377,54 метара квадратних под слободним зеленим површинама и шумом, пренео је портал „еКапија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала