Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уводе се паметна бројила у Србији — како ће изгледати?

CC0 / Pixabay / Очитавање потрошње струје
Очитавање потрошње струје - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Чачак, Ниш и Краљево први ће имати паметна бројила. Потрошња струје у 205.000 домаћинстава пратиће се свакодневно, а електродистрибутивне јединице моћи ће да смање губитке на мрежи.
Директор Пословног система „Електродистрибуције Србије“ Саша Стефановић изјавио је да ће са новим бројилима грешке бити сведене на минимум, као и да ће моћи превентивно да делују и спрече неовлашћену потрошњу. Поред тога, обављаће и даљинско управљање потрошњом и по потреби искључивати мерна места.
Стефановић истиче да ће новим пројектом сви потрошачи имати једновремено, правовремено, брзо и ефикасно очитавање електричне енергије, као и да ће комплетни подаци аутоматски стизати у софтвер за обраду података и издавање рачуна.
„Грешке ће бити смањене на минимум или их, надамо се, неће ни бити. Све оно што је човек могао да погреши приликом очитавања или приликом уношења података — те грешке и рекламације биће елиминисане. Имаћемо један квалитетнији и брже издат рачун“, поручује Стефановић.
Наводи да ће, поред тога, потрошачи имати и увид у своју потрошњу — моћи ће да знају какав је квалитет испоручене електричне енергије и моћи ће да утичу на своју потрошњу тиме што ће знати колико у неком тренутку троше.
Указао је да смо на почетку тог процеса, као и да је у овом тренутку једино потписан уговор о кредиту за софтвер и друге потребне уређаје.
„Створени су предуслови за припрему техничке документације и за расписивање јавне набавке, пре свега за избор консултанта, а затим и за избор испоручиоца опреме“, навео је Стефановић за РТС.
Нагласио је да овај процес у складу са процедурама тече у наредних шест до девет месеци.
„Надамо се да ћемо отприлике у ово време следеће године имати комерцијални уговор и да ћемо кренути са уградњом бројила“, додаје он.

Како изгледа паметно бројило

На питање шта је са трофазним бројилима која су уграђивана претходних година и да ли се и она мењају, Стефановић одговара да сваке године „Електродистрибуција Србије“ уложи близу пет милиона евра, па чак и више, у набавку нових електронских бројила.
„То је један процес, имамо обавезу као оператор дистрибутивног система да вршимо замену старих, дотрајалих бројила и да уграђујемо нова бројила како бисмо у сваком тренутку имали тачна мерења код потрошача. Сваке година у складу са својим расположивим буџетом набављамо нова бројила и уграђујемо их“, каже Стефановић.
Објашњавајући како изгледа паметно бројило, Стефановић наводи да бројило којим је омогућена даљинска комуникација изгледа веома слично као и постојеће бројило, а у зависности од произвођача могу да буду мале разлике.
„Та бројила већ уграђујемо на мрежи у једном делу. Оно што сада желимо да урадимо је да то бројило надоградимо савременим софтвером и хардвером који ће моћи аутоматски да прикупља податке и да врши њихову обраду“, наводи Стефановић.
„Углавном где год постоје могућности користићемо постојећа разводне ормане, а тамо где те могућности не постоје, јер имамо различите типове прикључака посебно у руралним подручјима, мораћемо да извршимо реконструкцију самог мерног прикључног ормана и да створимо предуслове да се савремено бројило стави“, додаје он.

Спречавање неовлашћене потрошње електричне енергије

Наш губитак електричне енергије у нисконапонској мрежи у 2019. години је 11 одсто, у Европи четири. У новцу је то код нас 200 милиона евра губитка.
Стефановић објашњава да је губитак електричне енергије последица протицања електричне енергије кроз проводнике, а поред техничких губитака имамо и комерцијалне губитке са којима, како каже, имамо можда и највише проблема.
„Нови савремени систем ће омогућити да имамо даљински надзор над свим мерним местима. Поред тога што ћемо моћи да пратимо све енергетске величине — напон, струју и снагу, моћи ћемо да преузимамо и добијамо информације са мерног места о покушају физичког приступа мерном месту, отварању поклопца бројила, постављању магнета и сличних уређаја који могу да ометају правилно регистровање електричне енергије“, поручује Стефановић.
Наглашава да на свим мерним местима која буду заменили моћи ће да превентивно делују и спрече неовлашћену потрошњу електричне енергије.

Даљинско искључивање

На питање да ли преко ових бројила неком може да се искључи струја на даљину, ако прекорачи одобрену снагу или не плаћа рачуне, Стефановић каже да ће моћи, као и да је то још једна од великих предности овог система.
„Бројилом ће бити могуће даљински управљати, бројилу ћемо моћи да приступимо и очитамо све енергетске величине, моћи ћемо да имамо информацију о покушају физичког приступа мерном месту и да вршимо управљање потрошњом и по потреби искључење мерног места“, додаје он.
Говорећи о томе да ли ће грађани и даље добијати исте рачуне, Стефановић наводи да је издавање рачуна у надлежности „ЕПС Снабдевања“.
„Наша обавеза је да примимо све податке са мерног места и да те правилне и контролисане податке доставимо снабдевачу. У наредном периоду мислим да ће се и даље задржати исти тип рачуна, а став о томе донеће надлежни“, закључује Стефановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала