- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Величанствен феномен на небу: Најдуже делимично помрачење Месеца у овом веку

© Tanjug / JAROSLAV PAPПомрачење месеца
Помрачење месеца  - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Следеће недеље свет ће моћи да ужива у најдужем делимичном помрачењу Месеца у овом веку. Тај величанствени феномен, у ноћи између 18. и. 19. новембра, моћи ће да се прати у већини делова света, укључујући и Европу.
НАСА предвиђа да ће готово потпуно помрачење трајати 3 сата, 28 минута и 23 секунде.
Делимично помрачење Месеца, када Земљина сенка прекрива 97 одсто пуног Месеца, биће далеко најдужа у овом веку. Претходно потпуно помрачење било је 2018. и трајало је 1 сат и 43 минуте.
Према опсерваторији Универзитета Батлер у Индијани, то ће бити и најдуже делимично помрачење Месеца у последњих 580 година.
Помрачење Месеца се догађа када Земља пролази између Месеца и Сунца, тако да сенка наше планете „прекрије“ Месец.
Сенка може да блокира сву, или у случају делимичног помрачења већи део сунчеве светлости, па тако Месец добија тамну, црвенкасту боју.

Црвена боја због Земље

Та боја се појављује зато што се сунчева светлост, упркос томе што је директно блокирана Земљиним сенком или њеним најтамнијим делом, закривљује око наше планете и путује кроз Земљину атмосферу да би дошла до Месеца.
Земљина атмосфера филтрира краће, плаве светлосне таласе, а пропушта црвене и наранџасте, наводи „Live Science“.
Обојени таласи потом прођу кроз Земљину атмосферу и настављају да путују до Месеца, обавијајући га црвеном светлошћу боје махагоније.
Помрачење ће бити видљиво из Северне Америке и са Тихог океана, Аљаске, западне Европе, источне Аустралије, Новог Зеланда и Јапана.
Иако се почетне фазе помрачења догађају пре изласка Месеца у источној Азији, Аустралији и Новом Зеланду, посматрачи у тим деловима света моћи ће да виде помрачење кад достигне свој максимум.
С друге стране, ниједна фаза помрачења неће бити видљива из Африке, са Блиског истока и западне Азије. У другим подручјима облаци би могли да онемогуће посматрање.
Помрачења Месеца се обично догађају два пута годишње, а наредно потпуно помрачење биће између 15. и 16. маја 2022. године, а потом још једно између 7. и 8. новембра, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала