- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Влада донела одлуку: Закључавање за невакцинисане у Аустрији

© REUTERS / LEONHARD FOEGERБеч
Беч - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Аустријска влада је, због драматичне епидемиолошке ситуације у земљи, донела одлуку о увођењу оштријих и рестриктивнијих мера за невакцинисане особе, а која предвиђа ограничено кретање. Одлука се односи и на децу старију од 12 година.
Нова мера, која је договорена на виртуелном састанку са гувернерима покрајина ступа на снагу од поноћи, саопштио је аустријски канцелар Александер Шаленберг.
Према одлуци владе, сви грађани који се нису вакцинисали против вируса корона наћи ће се у строгом „локдауну“.
Тако они који немају важећи сертификат о вакцинацији, потврду о прележаном ковиду 19 која није старија од 180 дана, неће више моћи да иду у све продавнице.
Увођењем „2Г“ правила невакцинисанима је већ био онемогућен улазак у угоститељске, туристичке, забавне и спортске објекте, али и код фризера, у салон лепоте и слично. Од сада они ће моћи да иду само у куповину потрепштина за свакодневну употребу, као што су намирнице и артикли за хигијену.
Сви невакцинисани моћи ће да напусте своје домове само ради одласка на радно место, у куповину дневних потрепштина, за посету лекару, одласка у апотеку, ради телесног и психичког опоравка, што подразумева шетњу, као и пружање помоћи другима.
Тиме су потпуно онемогућени да иду у ресторане, барове, дискотеке, али и на концерте или у биоскоп, што је и даље могуће само вакцинисанима и излеченима.
Поред тога, невакцинисани имају право да се састану само са једном особом из другог домаћинства. Они могу, како је наведено, да излазе из куће и ради посете цркви, али и одласка у школу или на факултет.
Лица која су примила само једну дозу вакцине мораће да се редовно тестирају све до друге дозе како би била искључена из ових мера.
Поред тога, нова мера предвиђа и проширење обавезе ношења маски за све грађане у затвореним просторима.
Канцелар Шаленберг рекао је на конференцији за штампу да су нови сој делта плус и ниска стопа невакцинисаних узроци лоше епидемиолошке ситуације. Указао је да је инциденција код невакцинисаних 1.700, а код вакцинисаних више до 300, што показује да је потребно закључавање невакцинисаних.
Према његовим речима, ризик да се особе које нису примиле вакцину заразе износи 70 одсто. Због тога је, додао је, одлучено да се убрза примена ранијег плана од пет нивоа, применом последњег нивоа.
Аустријски канцелар је позвао грађане да приме трећу дозу вакцине, јер се то, како је нагласио, показало успешним у другим земљама.
Министар здравља Волфганг Микштајн је рекао да ће бити појачане мере контроле, и да ће полиција приликом сваког деловања контролисати закључавање за невакцинисане.
Полиција ће вршити контролу у свим објектима у којима је забрањен приступ невакцинисанима, али и у саобраћају, пренео је Танјуг.
Министар унутрашњих послова Карл Нехамер нагласио је да је закључавање наређење државе које мора да се поштује.
Казао је да је већ раније дао у налог припрему плана за контролу.
„Од сутра сваки грађанин који је у Аустрији мора бити свестан да може да буде контролисан. Контролисаћемо ‘2Г’ статус. По општини имаћемо додатне две патроле које ће се бавити тим посебним контролама“, објаснио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала