Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић за руске медије: У Србији нема прекрајања историје /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
У Србији нема покушаја прекрајања историје, који су све очигледнији у свету, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је српски народ захвалан Црвеној армији за ослобођење од фашизма.
Вучић је у ексклузивном интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв, који је данас у целости емитован на ТВ Русија 1 и платформи Смотрим, указао да су се српски и руски народ кроз историју много пута борили раме уз раме против непријатеља.
„Срби су народ који је први почео да пружа отпор турској најезди, који је одолевао око 450 година и много страдао због тога“, рекао је председник Вучић.
Указао је да су Срби изборили независност од турске власти кроз устанке и тешку борбу и да су храбро борили и против Аустријанаца и Немаца у Првом светском рату и победили.
„Изгубили смо, неки кажу чак половину, али сигурно више од трећине мушке популације у Првом светском рату“, истакао је председник Србије.

Срби народ са најјачом антифашистичком традицијом у региону

Указао је да су током Другог светског рата Срби били народ са најјачом антифашистичком традицијом у целом региону.
„Српски народ је у значајној мери помагао Црвеној армији и заједно смо ослободили Београд и не само Београд, имали смо много заједничких борби“, истакао је Вучић.
Додао је да је поносан на српске војнике и, наравно, бескрајно захвалан црвеноармејцима, без којих „не бисмо могли да ослободимо нашу земљу“.
Вучић је истакао да у Србији нема покушаја прекрајања историје, који су све очигледнији у свету.
„Ми заиста поштујемо улогу и Русије и Црвене армије током Другог светског рата. Знамо шта су фашизам и нацизам, да их не бисмо победили да руски и други народи Совјетског Савеза нису учествовали у Великом отаџбинском рату. Ми смо тога свесни и томе учимо нашу децу и томе ћемо их учити и убудуће", нагласио је Вучић.

Турску сматрамо пријатељском земљом, али имамо различит однос према Косову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија Турску сматра пријатељском земљом, али да Београд и Анкара имају различите ставове о низу ствари, посебно о Косову и Метохији.
„Ми Турску доживљавамо као пријатељску земљу, као и Русију, али другачије гледамо на неке ствари на Балкану. Имамо различит однос према Косову“, рекао је Вучић у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв.
Вучић је подсетио да је, пошто је председник Турске Реџеп Ердоган рекао да ће наставити да тражи већу подршку за признавање Косова, он такође јавно рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да до тога не дође.
Председник Србије је рекао и да га украјински лидер Владимир Зеленски никада није звао и да се никада није састао са њим.
„Не. Нисам имао прилику да се сретнем са њим“, додао је Вучић. Навео је да се сретао са бившим председником Украјине Петром Порошенком на разним форумима, али да се сада због пандемије вируса корона форуми не одржавају, тако да се никада и нигде није сретао са Зеленским.
Истанбул - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
РЕГИОН
„Неочекивана“ порука из Турске: За све су криви Срби
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Китай - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
СРБИЈА
Вучић пред сусрет са Путином: Питање свих питања у Србији је гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала