- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто расте цена меса широм света: Три кључна разлога

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесо у супермаркету
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Цене меса драстично су порасле у последњих годину дана, а стручњаци наводе да су разлози инфлације раст трошкова производње, недостатак радне снаге и поремећаји у ланцима снабдевања.
Цене меса и месних прерађевина порасле су у октобру за 11,9 одсто у САД у односу на исти месец прошле године, наводи се у индексу потрошачких цена који је објавио амерички завод за радну статистику.
У САД је највише порасла цена говедине, за 20,4 одсто, док је свињетина скочила за 14,1 одсто. И цена сланине драстично је скочила, за 28 одсто.
Џим Берд, директор у компанији за финансијско саветовање „Планте Моран“ указао је за „Маркет воч“ да цене меса и пилетине чине највећи део кућних буџета за храну.
Мет Павић, директор за тржишне иновације у финансијској компанији „Ревионикс“, рекао је за „Тудеј“ да највећи утицај на раст цена имају инфлација уопште, пораст цена производње, недостатак радне снаге и поремећаји у ланцима снабдевања. Такође, како наводи, расте и потражња у целом свету.
„Иако скок цена варира од државе до државе, месо и морски плодови су предмет највеће инфлације широм света“, наводи Павић.
Андерс Хемпил, потпредседник компаније „Супериор фармс“ која производи и прерађује месо, такође наводи разлоге поскупљења као и Павић - недостатак радне снаге, више цене хране за стоку, као и пораст цена живе ваге.
Један од највећих светских компанија за прераду меса, бразилски ЈБС, који има подружнице широм света, наводи да је мањак квалификованих радника велики проблем за месну индустрију, те да угрожава и ограничава производњу у већини држава.
„Проблем је веома изражен у САД, али и у Европи, Канади и Аустралији“, рекао је Андре Ногеира, један од челних људи бразилске компаније.
Како је објаснио, већина компанија због мањка радника не може да шири производне капацитете.
„У нашим погонима број радника је остао исти, али продукција није иста као раније, јер радници више не раде суботом“, наводи Ногеира за Блумберг.
Он објашњава да је мањак радника присутан у целом ланцу снабдевања у месној индустрији, као што је био случај у Великој Британији, где није било довољно возача камиона због Брегзита, али и радника који раде у кланицама. Такође, додаје да су порасли и трошкови када су у питању плате и друга давања радницима.
Кланица и прерада меса - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
ЕКОНОМИЈА
„У предворју смо пакла“: Британију погађа нова криза, после горива, проблеми и са месом
Супермаркет у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Храна у свету све скупља, цене расту три месеца узастопно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала