- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин се залаже за повратак миграната из Белорусије у њихове земље

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Немачке Хајко Мас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је након састанка шефова европске дипломатије у Бриселу да ће се залагати за повратак миграната који се налазе на белоруско-пољској граници у њихову домовину.
„Залагаћу се за то да људи, који се налазе на граници и које су тамо довели под изговором лажних података Лукашенковог режима, буду враћени у земље њиховог порекла“, одговорио је Мас на питање да ли ће апеловати на прихватање тих миграната у случају да се њихов прилив у Белорусију заустави.
Према његовим речима, земље одакле су пореклом у том случају морају да ураде свој део посла.
На питање да прецизира да ли је могућ повратак миграната у домовину уколико они могу да поднесу захтев за азил, шеф немачке дипломатије је напоменуо да не зна имају ли право на азил. Како каже, људи су купили карте за Белорусију.
„Исти људи који добијају политички азил, по правилу су принуђени да користе друге начине. С тим у вези, сматрам да је важно показати не само Белорусији, већ сваком ко дође на такву идеју да то неће успети на тај начин, да Европска унија неће подлећи уцени и морамо јасно да ставимо до знања да водимо информационе кампање у земљама порекла миграната, да не смемо дозволити да будемо искоришћени као инструмент политике Лукашенка под обмањујућим изношењем лажних чињеница“, оценио је Мас.

Без пооштравања санкција Минску – под једним условом

Истовремено, дипломата је након састанка истакао да је Брисел спреман да одустане од политике пооштравања санкција и да се врати дијалогу са Минском уколико белоруске власти промене политику и из те земље стигну сигнали о промени ситуације са мигрантима.

„Највише би ме обрадовало када би Лукашенко направио уступке, пре свега у погледу третирања миграната, али и сопственог становништва и када у будућности не бисмо морали да причамо о санкцијама. Али, то се нажалост не дешава. Стога је одговор ЕУ јасан, оштар и не дозвољава двострука тумачења – тако ће бити и даље. Уколико с друге стране дође до уступака, бићемо спремни да се брзо вратимо дијалогу“, одговорио је Мас на питање када ће доћи до „краја санкционе спирале“.

Драго ми је што је Европска унија по многим питањима показала велику усклађеност, навео је министар.
„Усагласили смо критеријуме за нови санкциони списак“, саопштио је Мас, додајући да ће је у току рад на новом санкционом списку ЕУ који ће бити завршен у наредним данима.
То је само почетак, нагласио је немачки министар.
Истовремено, рекао је да ће ЕУ „појачати притисак на авио-компаније“ које доприносе илегалном превозу мигратаната и да ће бити кажњени сви који учествују у томе.
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
СВЕТ
ЕУ спремила пети пакет санкција Минску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала