- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бокељска морнарица добила препоруку за листу Унеска

© AP Photo / Jacques BrinonУнеско, лого
Унеско, лого - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Бокељска морнарица добила је препоруке Евалуационог тима Унеска за упис репрезентативну листу баштине човјечанства. То ће бити формално потврђено у децембру, на сједници 16. сједници Међудржавног комитета за очување нематеријалне културне баштине.
Бокељска морнарица је прво нематеријално културно добро које је Црна Гора кандидовала за упис на Унескову Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства.
О вриједности и комплексности тог културног насљеђа говори 273 сагласности које је требало прибавити у припреми Номинационог досијеа Бокељске морнарице.
Бокељска морнарица је нематеријално културно добро Црне Горе, које баштини 12 вјекова традиције локалне заједнице Боке.
Припрема Номинационог досијеа за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине почела је у марту 2017. године, када је формирана Радна група. Представници Радне групе учествовали су у раду Скупштине Бокељске морнарице, на којој су чланству организације презентовали Номинациони досије. Подршка локалне заједнице номинацији остварена је и прикупљањем сагласности представника Бокељске морнарице, али и шире локалне заједнице Котора и Боке Которске, које представљају саставни дио Номинационог досијеа. У овом процесу прикупљене су 273 сагласности, које свједоче о вриједности и значају овог нематеријалног културног добра Црне Горе.
Након предаје Номинационог досиаје за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО листу услиједила је фаза евалуације од надлежних УНЕСЦО тијела.
На простору Боке смјењивале су се бројне културе и друштвено-политички системи, али се Бокељска морнарица успјела очувати упркос свим тим промјенама, захваљујући локалној заједници Котора, Тивта и Херцег Новог и породичним традицијама које су се уградиле у ово културно добро.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала