Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева позвала Приштину у Отворени Балкан

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић позвала је све остале на Балкану који нису приступили иницијативи Отворени Балкан да се придруже укључујући и Приштину, јер ће, каже, грађани од тога имати невероватну корист.
Позив је уследио на скупу у организацији Парламентарне скупштине НАТО, а који је премијерка искористила и да изрази уверење да ће Србија током словеначког председавања отворити два кластера на путу евроинтеграција.

"Грађани који живе у региону имаће заиста невероватно велике користи од те иницијативе", рекла је Брнабићева на отварању тродневног 101. Семинара Роуз Рот „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“, а одговарајући на питање парламентараца из Северне Македоније.

Нагласила је да ће грађани имати користи од иницијативе Отворени Балкан као и од осталих регионалних иницијатива, с тим да се ова разликује, као је навела, само по томе што је "ми сами водимо", преноси Танјуг.
Позив је стално отворен, рекла је Брнабићева и нагласила да Отворени Балкан који подржавају Београд, Скопље и Тирана даје могућност да млади остају у региону, да виде да имају више прилика за запошљавање, више радних места, да капитал и инвестиције несметано путују кроз регион, да овде могу да нађу свој дом.
На скупу на којем су говорили и званичници НАТО алијанске Џералд Коноли и Мирче Геана, као и швајцарски амбасадор Урс Шмит, а пред бројним парламентарцима из Швајцарске, Луксембурга, Норвешке, бројних других земаља, региона и оних насталих распадом ШСР, Брнабићева је нагласила да је Отворени Балкан искључиво регионална иницијатива која предвиђа слободу кретања капитала, роба, услуга и људи.
Брнабићева је изјавила да се нада да ће Србија током словеначког председавања Европском унијом отворити макар један нови кластер, али да верује да ће отворити два.
Навела је, такође, одговарајући на питање парламентараца како је задовољна процесом евроинтеграција, да су реформе начин за унапређења земље, а не задатак који се мора испунити на европском путу.
Брнабићева је додала да са сигурношћу не може да каже којом брзином Србија иде ка ЕУ, јер динамика зависи и од држава чланица, а свесна је, каже, да су неке од земаља скептичне по питању проширења.
На питање како коментарише односе са Русијом и Кином, навела је да они ни на који начин не угрожавају Србију на европском путу, да је сарадња са Русијом на пољу економије и енергетика као и она коју има део чланица ЕУ.
Премијер је рекла да Србија има нерешена питања, али да је усмерена на будућност и на одржање мира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала