- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска: Радев убедљиво води за председника, пата карта за парламент

© AP Photo / Francois MoriРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
На председничким изборима у Бугарској убедљиво води актуелни председник Румен Радев, док на парламентарним води нова странка - Наставићемо промене.
На председничким изборима у Бугарској, након пребројаних 75,69 одсто бирачких листића, води актуелни председник Румен Радев са 49,4 одсто гласова. На другом месту се налази ректор Софијског универзитета Анастас Герџиков са 22,41 одсто. Радеву је потребно још само 0,6 одсто гласова да би прогласио победу већ у првом кругу.
Што се тиче парламентарних избора, који су такође одржани јуче, упркос ранијим анкетама, води нова странка Наставићемо промене са 25.34 одсто, на другом месту је коалиција ГЕРБ-СДС са 22,43 одсто, док је трећа протурска ДПС са 13,68 одсто гласова. Бугарска социјалистичка партија је четврта са 10,35 одсто, а Постоји такав народ је пета са 9,74 одсто. Цензус од 4 одсто су прешле још и коалиција Демократска Бугарска (5,92 одсто) и партија Препород (4,97 одсто).
Док су резултати председничких избора очекивани, на парламентарним је било неколико изненађења. Према неким анкетама, бивша владајућа партија ГЕРБ, Бојка Борисова, требала је да освоји највише гласова, док је победник прошлих избора "Има такав народ", водитеља Славе Трифонова, пао сада испод 10 одсто.
Партија Настављамо промене, министара финансија и економије у техничкој влади Кирила Петкова и Васил Василева, тек у септембру је саопштила да излази на изборе. Она се позиционира као левица.
Петков је већ саопштио да намерава да разговара о формирању коалиције са коалицијом Демократска Бугарске. Дијалог ће водити са свима, осим са ГЕРБ-ом и протурском странком.
У сваком случају, победницима избора ће бити веома тешко да формирају већину у парламенту за коју ће им бити потребно више од 120 посланика.
У Бугарској од априла влада политичка неизвесност, када су избори окончали деценијску владавину премијера Бојка Борисова (62) и његове странке десног центра ГЕРБ после масовних прошлогодишњих протеста против корупције, наводи Ројтерс.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
РЕГИОН
Анкете: На изборима у Бугарској води група Настављамо промене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала