Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Нема тајног плана за учлањење Србије у НАТО

© Tanjug / VLADISLAV TARASOVПредседник Народне скупштине Србије Ивица Дачић током своје званичне посете Руској Федерацији
Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић током своје званичне посете Руској Федерацији - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Принципијелни став Србије јесте да спроводи политику војне неутралности и нема у плану да приступа чланству у НАТО-у, али ни НАТО нема неки тајни план да је учлани, рекао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.
"То је и наша законска обавеза, али је уједно и одраз расположења огромне већине наших грађана", истакао је Дачић на отварању 101. "Роуз-Рот" семинара Парламентарне скупштине НАТО-а "Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на западном Балкану", који ће трајати до 17. новембра у згради парламента Србије.
Он је додао да оваква позиција Србије на најбољи начин одражава њено гледање на решавање међународних безбедносних проблема, али одражава и дубока осећања народа Србије у вези са интервенцијом НАТО-а пре 22 године.
Дачић каже да му је драго што НАТО поштује овакво опредељење Србије и не види га као сметњу за интензивну и квалитетну сарадњу у обостраном интересу.
Он је рекао да је чланство Србије у Партнерству за мир оптималан оквир за сарадњу Србије са НАТО-ом и пружа сасвим довољно могућности да се остваре заједнички интереси када је реч о очувању мира и стабилности, о учешћу у мировним иницијативама и, уопште, у градњи просперитета за грађане и народе.
Дачић је рекао да је јасно да се Србија суочава са честим безбедносним проблемима на подручју Косова и Метохије, где су у првом реду угрожени Срби, те да је генератор сталних безбедносних претњи власт у Приштини.
Он је подсетио на недавне нелегитимне и насилне акције специјалних јединица из Приштине на северу Косова и Метохије, те додао да су овакве акције, које су праћене сталним корацима ка формирању и опремању некаквих оружаних снага Косова, директна претња по мир и стабилност, не само на Косову и Метохији, већ у целом региону.
"То што Србија показује велико стрпљење и уздржаност овим поводом, не сме да завара било кога да помисли да је неодлучна у вези са заштитом свог становништва на Косову и Метохији", рекао је Дачић.
Напротив, додао је он, овакав став показује само снагу и одлучност Србије да се ово питање реши искључиво политичким и дипломатским средствима, јер је то једини пут ка компромису и даље ка трајном уређењу односа Срба и Албанаца.
Он је подсетио да Србија улаже огромне напоре и велико стрпљење да се у оквиру дијалога са Приштином, под окриљем ЕУ, дође до обострано прихватљивог решења које ће на дуги рок донети мир и стабилност на овај простор, те да никада није учинила ниједан корак који би представљао ризик или претњу по безбедност у региону, а нарочито на Косову и Метохији.
Дачић је рекао да Србија у том смислу очекује и од мисије Кфор на Косову и Метохији, која је под командом НАТО-а, да у пуној мери извршава своје задатке и да правовремено осујети сваки покушај насиља и дестабилизације прилика на територији на којој има надлежност, а нарочито у срединама у којима живе Срби.
Дачић је додао да ће Србија наставити да сарађује са Кфором на свим нивоима, те позвао све чланице НАТО-а да са своје стране учине све да ова важна мисија на Косову и Метохији буде заиста фактор очувања стабилности и спречавања насиља, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала