- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Донбас захвалан Путину

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаГранични прелаз у самопроглашеној Луганској Народној Републици
Гранични прелаз у самопроглашеној Луганској Народној Републици - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да ће испорука робе произведене у ДНР у Руској Федерацији повећати број радних места и помоћи развоју предузећа.
„Тешко је умањити значај овог указа за републике Донбаса за време економске блокаде! То ће помоћи нашим предузећима да прошире тржишта продаје, развију производњу и повећају број радних места“, наводи се у Пушилиновом саопштењу.
Пушилин је у име становника ДНР захвалио Путину на „хуманитарном потезу тако потребном Донбасу“.

ЛНР: Корак ка економској интеграцији са Русијом

Признавање сертификата за робу самопроглашене Луганске и Доњецке републике од стране Русије представља снажан корак ка интеграцији са руском привредом, изјавио је за Спутњик представник Луганске Народне Републике у политичкој подгрупи за Донбас Родион Мирошник.
„За нас је ово снажан корак ка интеграцији са руском економијом. Верујем да ће овај корак удахнути нови живот нашим економским процесима и да ће предузећа Донбаса моћи да раде под равноправним условима са руским предузећима. Чекамо жестоке повике да је Русија украла Донбас, односно да га извлачи из економске омче Кијева и партнера. За Кијев је ово слом планова за економско гушење Донбаса“, исткаао је Мирошник.
Председник Русије Владимир Путин потписао је раније указ којим се у Русији признају сертификати о пореклу робе издати у ДНР и ЛНР и који им дозвољавају да, упоредо са руским, учествују у јавним набавкама. Документом се такође укидају извозне и увозне квоте за робу која се премешта из Русије у ДНР/ЛНР и обрнуто.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала