- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Џонсон: Не подржавамо Украјину зато што смо непријатељски настројени према Русији

© AP Photo / Kirsty WigglesworthБритански премијер Борис Џонсон
Британски премијер Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Велика Британија не подржава суверенитет Украјине због тога што жели да буде непријатељски настројена према Русији, изјавио је британски премијер Борис Џонсон.
Према његовим речима, „концепт коалиција које се уједињују око науке, безбедности, вредности, финансија, дипломатије и пре свега људи, треба да буде у основи онога што Глобална Британија ради”. Међутим, „неке земље“ неће кренути ка демократији слободног тржишта, додао је он.

„Требало би да имамо везе са тим и да се носимо са тим, морамо имати максимално пријатељске и прагматичне односе. Али, последица тога је што све ближе сарађујемо са онима који деле наше вредности и жеље. Стога када говоримо да подржавамо суверенитет и интегритет Украјине, није из разлога што желимо да будемо непријатељски настројени према Русији, или јер желимо да на неки стратешки начин окружимо или поткопамо ту велику земљу. То је због тога што смо привржени демократији и слободи коју сада деле на огромној територији европског континента“, објаснио је премијер Британије.

Џонсон је апеловао да се не заборави да је „управо руска крв омогућила победу над нацизмом“.
Истовремено, рекао је да сматра да ће се Европа ускоро наћи пред избором.
„Такође се надамо да ће наши пријатељи можда схватити да ће ускоро морати да се определе између усмеравања све већег броја руских угљоводоника у џиновске нове гасоводе или заштите Украјине, мира и стабилности“, оценио је Џонсон.
Премијер се осврнуо и на ситуацију са мигрантима на граници између Белорусије и Пољске, истичући да је Лондон брзо реаговао када је Варшава затражила „помоћ да се избори са измишљеном кризом на граници са Белорусијом“.
Какве се намере крију иза изненадног подизања тензија између НАТО-а и Русије и заоштравања на украјинском фронту у емисији „Нови спутњик поредак“ анализирају војни аналитичар Љубан Каран и Ђуро Билбија, уредник портала „Факти“:
Либански војници са заставом Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
РУСИЈА
Британски медији: Лондон спремио специјалну јединицу у случају "инвазије" Русије у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала