- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ спремила пети пакет санкција Минску

© AP Photo / Francisco SecoЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Министри спољних послова ЕУ донели су политичку одлуку о петом пакету санкција Белорусији и не сумњају у потребу за шестим, изјавио је пољски министар спољних послова Збигњев Рау после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.
„Донета је политичка одлука у вези са петим пакетом санкција. Нико није сумњао да ће бити потребан и шести део“, рекао је Рау.
Ово је потврдио и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Договорили смо се да уведемо нови пакет санкција. Требало би да буде финализован наредних дана“, рекао је он после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.
Борељ је објаснио и да ће проширењем критеријума за режим санкција ЕУ сада моћи да укључи у санкције и лица која су укључена у превоз миграната у Белорусију и на границу Европске уније.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала