- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев о Путиновом указу: Чекамо осуду из Париза и Берлина

© Sputnik / СтрингерЗграда Министарства спољних послова Украјине
Зграда Министарства спољних послова Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да указ руског председника Владимира Путина о хуманитарној подршци Донбасу противречи Минским споразумима. Како каже, очекује од Француске и Немачке осуду тог документа.
Како је рекао, известио је француског и немачког колегу о Путиновом указу који је данас издат и који „у суштини говори о даљој економској интеграцији појединих области Доњецке и Луганске области, привремено окупираних територија Украјине, у руску економију“.
„Чекамо осуду тог указа, јер он отворено противречи духу и слову Минских споразума“, рекао је Кулеба новинарима након састанка са министрима спољних послова Француске и Немачке, Жан-Ивом ле Дријаном и Хајком Масом.
Његово мишљење дели и саветник канцеларије украјинског председника и портпарол делегације Кијева у трилатералној контакт групи за решавање сукоба у Донбасу Алексеј Арестович. Он сматра да руске власти крше Минске споразуме одлуком да укину квоте за извоз и увоз робе из ДНР и ЛНР.

„Ово је, наравно, демарш. Он се спроводи по идејном плану у оквиру још једне фазе хибридног рата. Тај поступак директно крши Минске и нормандијске споразуме, који предвиђају да се стране уздрже од економских и политичких корака који доприносе даљем одвајању окупираних територија од Украјине“, навео је он.

Увели су зону рубље у септембру 2015. године и одржали изборе за руску Државну думу, а сада је следећи корак интеграција на тржишту роба, каже Арестович.
Они доследно крше нормандијске и Минске споразуме. Сада се бавимо још једном фазом. Наравно, ми ћемо томе дати оцену и на државном нивоу и на нивоу међународних партнера“, рекао је Арестович за „Новости Донбаса“.
Руски председник Владимир Путин потписао је раније указ о пружању хуманитарне подршке становништву самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике. Према указу, у Русији се признају сертификати о пореклу робе издати у ДНР и ЛНР и дозвољава се да буду у рангу са руском робом у државним набавкама. Документ такође укида извозне и увозне квоте за робу која се премешта из Русије у ДНР и ЛНР и из њих.
Гранични прелаз у самопроглашеној Луганској Народној Републици - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Донбас захвалан Путину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала