Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти поручио када ће такозвано Косово да призна Србију

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Приштина за свеобухватан споразум са Београдом, који би требало да се фокусира на узајамно признање.
Он је на конференцији за новинаре, након састанка са хрватским премијером Андрејем Пленковићем рекао да ни Приштина неће признати Београд све док је на снази Устав донет 2006. године за време владе Војислава Коштунице, по коме је Косово и Метохија саставни део Србије.
"Тренутно ни Србија не признаје независну државу Косово, али ни Косово не може да прихвати Србију све док има такав Устав од времена њиховог бившег председника Коштунице од 2006. Ми желимо међусобно признање, што је у средишту свеобухватног споразума. До сада је постојао приступ да Косово треба да направи уступке и компромисе за признање које коначно долази од Србије. Србија је имала користи од уступака, али није признала Косово", рекао је Курти.
Он је додао да је ситуација после 14. фебруара ове године, и парламентарних избора, другачија, преноси Коха.
"Имамо политичко руководство које сматра да треба да буде узајамно признање као суштина будућег споразума" рекао је Курти коментаришући сутрашњи наставак дијалога у Бриселу и додао да око те "суштине споразума", треба да буду друге ствари, реципроцитет мањинских права, економски и трговински односи.
Курти је навео и да је приштинска страна спремна да одмах разговара о питању несталих, преноси Танјуг.
"Имамо више од 1.600 особа о чијој судбини ништа не знамо, а што је последица рата на Косову где је Србија извршила агресију и геноцид", рекао је Курти.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала